Тараба (семрежен знак)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример за тараба.

Тараба, или тарабна ознака или тарабно означување, (англиски: hashtag; хаштаг/хештег) ― ознака за метаподатоци што се предговори со знакот тараба (или фунта), #. Тарабите се користат на услугите за микроблогирање и споделување фотографии како што се Твитер или Инстаграм како облик на означување створено од корисниците што овозможува вкрстување на содржината по наслов или теми.[1] На пример, пребарувањето во Инстаграм за тарабата „#bluesky“ ги враќа сите објави кои се означени со тој поим. По почетниот симбол тараба, оваа семрежна ознака може да вклучува букви, бројки или долни црти.[2]

Употребата на тарабите првпат бил предложена од блогерот и советник за производи Крис Месина во твит во 2007 година.[3] Месина не се обиде да ја патентира употребата затоа што сметаше дека „тие се родени од интернет и не се во ничија сопственост“.[4][5] Таравите се вкорениле во културата на Твитер[6] и набрзо се појавија низ Инстаграм, Фејсбук и Јутјуб.[7][8] Во јуни 2014 година, зборот хаштаг (hashtag) бил додаден во Оксфордскиот англиски речник како „збор или фраза со симболот # пред него, што се користи на мрежните места и апликациите на друштвените мрежи за да можете да ги пребарувате сите пораки со иста тема“.[9][10]

Потекло и прифаќање[уреди | уреди извор]

Chris Messina proposed the use of hashtags in his famous 2007 tweet.
Крис Месина, изумителот на хаштагот

Знакот за број или тарабата, #, долго време се користи во информатичката технологија за да се истакнат одредени делови од текстот. Во 1970 година, нумеричкиот знак бил искористен за означување на режимот на непосредна адреса во асемблерскиот јазик на PDP-11[11] кога бил поставен до симбол или број, а околу 1973 година, „#“ била воведена во програмскиот јазик C за означете специјални клучни зборови кои C претпроцесорот мораше прво да ги обработи.[12] Знакот тараба бил усвоен за употреба во IRC (Интернет релеј разговор) мрежи околу 1988 година за означување на групи и теми. Каналите или темите што се достапни низ цела IRC мрежа имаат префикс со симбол тараба # (за разлика од оние локални на серверот, кои користат амперсанд „&“).

Употребата на знакот фунта во IRC го вдахнал[13] Крис Месина да предложи сличен систем на Твитер за означување на теми од интерес на мрежата за микроблогирање.[3] Тој го објавил првиот хаштаг на Твитер:

How do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?


Според Месина, тој предложил употреба на хаштагот за да им олесни на лаичките корисници без специјализирано познавање на протоколите за пребарување да најдат одредена релевантна содржина. Затоа, хаштагот „е создаден органски од корисниците на Твитер како начин за категоризација на пораките“.[14]

Првата објавена употреба на поимот „тарабна ознака“ (hashtag) бил во блоговска објава „Hash Tags = Twitter Groupings“ од Стоу Бојд,[15] на 26 август 2007 година, според лексикографот Бен Зимер, претседател на Американското здружение за дијалекти. Комисија за нови зборови.

Знак со тарабата #TimeToAct на конференција во 2014 година

Предлогот на Месина да се користи тарабната ознака не била веднаш усвоена од Твитер, но конвенцијата добила популарно прифаќање кога тарабни ознаки биле користени во твитови поврзани со шумските пожари во Сан Диего во јужна Калифорнија во 2007 година.[16][17] Тарабната ознака добила меѓународно прифаќање за време на иранските изборни протести 2009-2010 година; Корисниците на Твитер користеле тарабни ознаки на англиски и персиски јазик во комуникацијата за време на настаните.[18]

Оттогаш, тарабните ознаки играле критични улоги во неодамнешните општествени движења како што се #jesuischarlie, #BLM,[19] и #MeToo.[20][21]

Почнувајќи од 2 јули 2009 година,[22] Твитер почнал да ги поврзува сите тараби во твитовите со резултатите од пребарувањето на Твитер за означениот збор (и за стандардниот правопис на вообичаено погрешно напишаните зборови). Во 2010 година, Твитер вовел „Теми во тренд“ на насловната страница на Твитер, прикажувајќи тарабни ознаки кои брзо стануваат популарни, а значењето на трендовските тарабни ознаки стана толку големо што компанијата прави значителни напори да ги спречи обидите за спамирање на листата со трендови.[23] За време на Светското првенство во 2010 година, Твитер експлицитно ја охрабри употребата на тарабни ознаки со привремено распоредување на „хаш-знамиња“, кои ги заменија тарабните ознаки на кодовите на државите со три букви со нивните соодветни национални знамиња.[24]

Следеа и други платформи како YouTube и Gawker Media кои официјално ги поддржувале тарабните ознаки,[25] а агрегаторите за пребарување во реално време како Google Real-Time Search почнаа да поддржуваат тарабни ознаки.

Формат[уреди | уреди извор]

Тарабната ознака мора да започне со тараба (#) знак проследена со други знаци и се завршува со празно место или крај на пораката. Некои платформи може да бараат на # да му претходи празно место. Повеќето или сите платформи кои поддржуваат тарабни ознаки дозволуваат вклучување на букви (без дијакритици ), бројки и долни црти.[2] Други знаци може да бидат поддржани на основа од платформа по платформа. Некои знаци, како што се „&“ воглавно не се поддржани бидејќи можеби веќе служат други функции за пребарување.[26] Тарабните ознаки не се осетливи на големи букви (пребарувањето за „#hashtag“ ќе се совпадне и со „#HashTag“), но употребата на вградени големи букви (т.е. CamelCase ) ја зголемува читливоста и ја подобрува пристапноста.

Јазиците кои не користат разделувачи на зборови се справуваат со тарабни ознаки поинаку. Во Кина, микроблоговите Sina Weibo и Tencent Weibo користат формат #HashName#, ограничен со двојни тарабни ознаки, бидејќи недостатокот на растојание помеѓу кинеските знаци бара ознака за затворање. Твитер користи различна синтакса за кинески знаци и ортографии со слични конвенции за растојание: хаштагот содржи знаци без празно место, одвоени од претходниот и следниот текст со празни места (на пр., „我 #爱 你“ наместо „我#爱你“) [27] или со знаци со нулта ширина што не се спојуваат пред и по елементот со хаштаг, за да се задржи лингвистички природен изглед (прикажан како „我‌#爱‌你“, но со невидливи не-спојувачи кои го разграничуваат хаштагот).[28]

Бонтон и регулација[уреди | уреди извор]

Некои заедници може да го ограничат, официјално или неофицијално, бројот на тарабни ознаки дозволени на една објава.[29]

Злоупотребата на тарабни ознаки може да доведе до суспензија на сметката. Твитер предупредува дека додавањето тарабни ознаки на неповрзани твитови или повторното користење на истиот хаштаг без додавање во разговор може да филтрира сметка од резултатите од пребарувањето или да ја суспендира сметката.[30]

Индивидуалните платформи може да деактивираат одредени тарабни ознаки или поради тоа што се премногу генерички за да бидат корисни, како што е #photography на Инстаграм или поради нивната употреба за олеснување на нелегални активности.[31][32]

Алтернативни формати[уреди | уреди извор]

Во 2009 година, StockTwits почна да користи симболи за ознаки на кои им претходи знакот за долар (на пример, $XRX ).[33][34] Во јули 2012 година, Твитер почна да ја поддржува конвенцијата за ознаки и ја нарече „каштаг“.[35][36] Конвенцијата се прошири и на националните валути, а Cash App ја имплементира ознаката за означување кориснички имиња.

Функција[уреди | уреди извор]

Лента за пребарување во заглавието на страницата за друштвено вмрежување, барајќи ги најновите објави што го содржат хаштагот #science

Тарабните ознаки се особено корисни во немодерирани форуми на кои им недостасува формална онтолошка организација. Тарабните ознаки им помагаат на корисниците да најдат содржина со сличен интерес. Тарабните ознаки не се регистрирани ниту контролирани од кој било корисник или група на корисници. Тие не содржат никакви дефиниции, што значи дека еден хаштаг може да се користи за било кој број на цели и дека прифатеното значење на хаштагот може да се менува со текот на времето.

Тарабните ознаки наменети за дискусија за одреден настан имаат тенденција да користат нејасна формулација за да не бидат опфатени со генерички разговори на слични теми, како што е фестивал на торти користејќи #cakefestival наместо едноставно #cake. Сепак, ова може да го отежне и тоа темите да станат „теми во тренд“, бидејќи луѓето често користат различен правопис или зборови за да се однесуваат на иста тема. За темите да станат тренд, мора да постои консензус, без разлика дали е тивок или наведен, дека хаштагот се однесува на таа конкретна тема.

Тарабните ознаки може да се користат неформално за да се изрази контекстот околу дадена порака, без намера да се категоризира пораката за подоцнежно пребарување, споделување или други причини. Така, тарабните ознаки можат да послужат како рефлексивен мета-коментар.[37]

Ова може да помогне да се изразат контекстуални знаци или да се понуди поголема длабочина на информациите или пораката што се појавуваат со хаштагот. „Моите раце од минута во минута се потемнуваат. #toomuchfaketan“. Друга функција на хаштагот може да се користи за изразување на лични чувства и емоции. На пример, со „Понеделник е! #возбуден #сарказам“ во кој придавките директно ги означуваат емоциите на говорникот.[38]

Вербалната употреба на зборот „хаштаг“ понекогаш се користи во неформални разговори.[39] Употребата може да биде хумористична, како на пример „Јас сум збунет со хаштаг!“ [38] До август 2012 година, била документирана употребата на гест со рака, понекогаш наречен „тарабна ознака со прст“, во кој показалецот и средниот прст двете раце се испружени и распоредени нормално за да ја образуваат тарабата.[40][41]

Кооптација од други индустрии[уреди | уреди извор]

Компаниите, бизнисите и организациите за застапување ги искористија дискусиите засновани на хаштаг за промоција на нивните производи, услуги или кампањи.

Во раните 2010-ти, некои телевизиски радиодифузери почнаа да користат тарабни ознаки поврзани со програми во дигитална графика на екранот, за да ги охрабрат гледачите да учествуваат во задниот канал на дискусија преку социјалните медиуми пред, за време или по програмата. Телевизиските реклами понекогаш содржеле тарабни ознаки за слични цели.[42]

Зголемената употреба на тарабни ознаки како уреди за промоција на брендови се споредува со промоцијата на брендирани „клучни зборови“ од страна на AOL кон крајот на 1990-тите и почетокот на 2000-тите, бидејќи таквите клучни зборови биле промовирани и на крајот од телевизиските реклами и епизодите на сериите.[43]

Графити со матрици кои го промовираат хаштагот #OccupyForRights

Организираните настани од реалниот свет користеле тарабни ознаки и ад хок списоци за дискусија и промоција меѓу учесниците. Тарабните ознаки се користат како светилници од учесниците на настанот за да се најдат едни со други, и на Твитер и, во многу случаи, за време на вистински физички настани.

Од сезоната 2012–13, НБА им дозволи на навивачите да гласаат за играчите како стартери на Ол-стар натпреварот на Твитер и Фејсбук користејќи #NBAVOTE.[44]

Некомерцијална употреба[уреди | уреди извор]

Политички протести и кампањи во раните 2010-ти, како што се #OccupyWallStreet и #LibyaFeb17, биле организирани околу тарабни ознаки или широко користеле тарабни ознаки за промоција на дискусија. Тарабните ознаки се користат и за промовирање на службени настани; Финското Министерство за надворешни работи службено го нарекла самитот Русија-САД 2018 година како „Состанок #HELSINKI2018“.[45]

Хаштаговите се користат за да се соберат критики од клиентите за големите компании. Во јануари 2012 година, McDonald's го создаде хаштагот #McDStories за клиентите да можат да споделат позитивни искуства за ланецот ресторани, но рекламирањето било откажано по два часа кога критичките твитови биле побројни од оние со пофалби.[46]

Тарабни ознаки, исто така, биле иницирани од поединци за да покажат поддршка и критики за политичките водачи во време на контроверзии. Во август 2021 година, Џо Бајден бил критикуван за начинот на кој нацијата се справи со колапсот на авганистанскиот главен град Кабул на талибанците. Како резултат на тоа, хаштагот #WhereIsBiden почна да се шири на Твитер. Од друга страна, оние кои се солидаризираат со претседателот твитнаа #IStandWithBiden, кој почна да се движи со речиси 50.000 твитови.[47]

Анализа на чувствата[уреди | уреди извор]

Употребата на тарабни ознаки, исто така, открива какви чувства или чувства придава авторот на изјавата. Ова може да варира од очигледно, каде што хаштагот директно ја опишува состојбата на умот, до помалку очигледниот. На пример, зборовите во хаштаговите се најсилниот индикатор за тоа дали изјавата е саркастична или не [48] - тежок проблем со вештачката интелигенција.[49]

Професионален развој и образование[уреди | уреди извор]

Хаштаговите играат важна улога за вработените и студентите во професионалните области и образованието. Во индустријата, ангажманот на поединците со тарабни ознаки може да обезбеди можности за нивно развивање и стекнување професионално знаење во нивните области.[50]

Во образованието, истражувањето на наставниците по јазици кои се вклучија во хаштагот #MFLtwitterati ја демонстрира употребата на тарабни ознаки за создавање заедница и споделување на наставни ресурси. Поголемиот дел од учесниците изјавија позитивно влијание врз нивните наставни стратегии како инспирирани од многу идеи споделени од различни поединци во Хаштагот.[51]

Новите истражувања во комуникацијата и учењето покажуваат како практиките на хаштагот влијаат на наставата и развојот на учениците. Анализата на осум студии ја испитуваше употребата на тарабни ознаки во училниците К-12 и најде значителни резултати. Овие резултати покажаа дека хаштаговите им помагаат на учениците да го кажат своето мислење. Дополнително, хаштаговите им помогнаа на учениците да ја разберат самоорганизацијата и концептот на простор надвор од местото.[52] Поврзаното истражување покажа како ангажманот на средношколците со практиките за комуникација со хаштаг им овозможил да развијат вештини за раскажување приказни и културна свест.[53]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Двајца млади мажи го прикажуваат гестот со хаштагот со рака

За време на дебатата за лидерот на канадската партија во април 2011 година, Џек Лејтон, тогашниот лидер на Новата демократска партија, се осврна на криминалната политика a конзервативниот премиер Стивен Харпер како „ хаштагот не успеа“ (веројатно #fail).[54][55]

Во 2010 година, Кање Вест го користел поимот „рап со хаштаг“ за да опише стил на рапување кој, според Ризох од Хјустон Прес , користи „метафора, пауза и линија со удар со еден збор, често ставена на крајот од рима“.[56][57] Раперите Ники Минаж, Биг Шон, Дрејк и Лил Вејн се заслужни за популаризацијата на рапот на хаштагот, додека стилот е критикуван од Лудакрис, Осамениот остров [58] и разни музички писатели.[59]

На 13 септември 2013 година, хаштагот #TwitterIPO се појави во насловот на написот на насловната страница на Њујорк Тајмс во врска со првичната јавна понуда на Твитер.[60]

Во 2014 година, храната за птичји очи го објави „Mashtags“, производ од пире од компири со парчиња во облик на @ или #.[61]

Подемот на активизмот на тарабата

Во 2017 година, хаштагот #MeToo стана вирален како одговор на обвинувањата за сексуално вознемирување против Харви Вајнштајн. Употребата на овој хаштаг може да се смета за дел од активизмот на хаштагот, ширејќи ја свеста низ осумдесет и пет различни земји со повеќе од седумнаесет милиони твитови користејќи го хаштагот #И јас. Оваа тарабна ознака не била користена само за ширење на свеста за обвинувањата во врска со Харви Вајнштајн, туку им дозволуваше на различни жени да ги споделат своите искуства за сексуално насилство. Со користење на овој хаштаг се родиле повеќе различни тарабни ознаки во врска со #Me Too за да се охрабрат повеќе жени да ги споделат своите приказни, што резултира со понатамошно ширење на феноменот на активизам на хаштагот. Употребата на тарабни ознаки, особено, во овој случај, овозможи подобар и полесен пристап до пребарување на содржини поврзани со ова движење на социјалните медиуми.[62]

Во 2019 година, Британскиот орнитолошки сојуз го вклучи како хеш-лик во дизајнот на својот нов медал на Џенет Кир, за да претставува „научна комуникација и социјалните медиуми“.

Биомедицинските кампањи на Твитер центрирани на тарабна ознака покажале дека го зголемуваат досегот, промоцијата и видливоста на отворените иновативни платформи поврзани со здравствената заштита.[63]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Chang, Hsia-Ching; Iyer, Hemalata (2012). „Trends in Twitter – Hashtag Applications: Design Features for Value-Added Dimensions to Future Library Catalogues“. Library Trends. 61 (1): 248–258. doi:10.1353/lib.2012.0024. ISSN 1559-0682.
 2. 2,0 2,1 „What Characters Can A Hashtag Include?“. hashtags.org. Посетено на 11 август 2022.
 3. 3,0 3,1 Parker, Ashley (10 јуни 2011). „Twitter's Secret Handshake“. The New York Times. Посетено на 11 август 2022.
 4. „Chris Messina's answer to Why didn't the creator of the hashtag patent the concept?“. Quora (англиски). Посетено на 11 август 2022.
 5. „The Inventor of the Twitter Hashtag Explains Why He Didn't Patent It“. Business Insider. Посетено на 11 август 2022.
 6. Panko, Ben. „A Decade Ago, the Hashtag Reshaped the Internet“. Smithsonian (англиски). Посетено на 11 август 2022.
 7. Christina Warren (12 јуни 2013). „Facebook finally gets #hashtags“. CNN. Посетено на 11 август 2022.
 8. Zachary M. Seward (15 октомври 2009). „Got a #tip? Gawker Media opens tag pages to masses, expecting "chaos". Nieman Journalism Lab.
 9. 'Hashtag' added to the OED – but # isn't a hash, pound, nor number sign“. The Register. 13 јуни 2014.
 10. „New words notes June 2014“. Oxford English Dictionary. јуни 2014. Архивирано од изворникот на 7 октомври 2014.
 11. „PDP-11 assembly language“. Programmer209.wordpress.com. 3 август 2011. Посетено на 11 август 2022.
 12. B. W. Kernighan; D. Ritchie (1978). The C Programming Language. Prentice Hall. стр. 86, 207. ISBN 978-0-13-110163-0.
 13. „#OriginStory“. Carnegie Mellon University. 29 август 2014.
 14. Scott, Kate (1 мај 2015). „The pragmatics of hashtags: Inference and conversational style on Twitter“ (PDF). Journal of Pragmatics. 81: 8–20. doi:10.1016/j.pragma.2015.03.015.
 15. „Stowe Boyd, Hash Tags = Twitter Groupings“. Stoweboyd.com. Архивирано од изворникот на 2013-09-15. Посетено на 11 август 2022.
 16. What is hashtag?", Mashable, 8 October 2013.
 17. „Twitter hashtags for emergency coordination and disaster relief“. Factory Joe. 23 октомври 2007. Посетено на 11 август 2022.
 18. „The story of the hashtag began with Iranians“. Deutsche Welle Persian. 2009. Посетено на 11 август 2022.
 19. Vincent, James (2 јуни 2020). „Blackout Tuesday posts are drowning out vital information shared under the BLM hashtag“. The Verge.
 20. „#MeToo and more — five hashtags for equality“. DW.com (англиски). 15 октомври 2019. Посетено на 11 август 2022.
 21. Brown, Dalvin. „19 million tweets later: A look at #MeToo a year after the hashtag went viral“. USA TODAY (англиски). Посетено на 11 август 2022.
 22. „Twitter Makes Hashtags More #Useful“. Посетено на 11 август 2022.
 23. „The Secret of Twitter's Trending Hashtags With Insight and Tips“. AllISayIs.com. Архивирано од изворникот на 5 мај 2015. Посетено на 11 август 2022.
 24. „Twitter Supports World Cup Fever with Hashflags“. Ryanseacrest.com. 11 јуни 2010. Архивирано од изворникот на 29 ноември 2010. Посетено на 11 август 2022.
 25. Zachary M. Seward (15 октомври 2009). „Got a #tip? Gawker Media opens tag pages to masses, expecting "chaos". Nieman Journalism Lab.
 26. Terence Eden (25 февруари 2010). „Hashtag Standards“. Terence Eden's Blog. Посетено на 11 август 2022.
 27. Martin, Rick (13 јули 2011). „Twitter Rolls Out Hashtag Support for Japanese, Korean, Chinese, and Russian“. Tech in Asia. Посетено на 11 август 2022.
 28. International services team (5 април 2012). „Right-to-left languages on Twitter“. Twitter. Архивирано од изворникот на 2 април 2015. Посетено на 11 август 2022.
 29. „What is a (#) Hashtag?“. Hashtags.org. 24 јуни 2012. Посетено на 11 август 2022.
 30. „The Twitter Rules“. Twitter, Inc. Посетено на 11 август 2022. if you post multiple unrelated updates to a topic using #...
 31. „Instagram banned hashtags“. BBC.co.uk. 7 ноември 2013. Посетено на 11 август 2022.
 32. Olszanowski, M. (2014). „Feminist Self-Imaging and Instagram: Tactics of Circumventing Sensorship“. Visual Communication Quarterly. 21 (1): 83–95. doi:10.1080/15551393.2014.928154. Посетено на 11 август 2022.
 33. Wong, Matthew (17 август 2012). „VCs and tart-Ups Pin Their Hopes on Pinterest“. The Wall Street Journal. Посетено на 11 август 2022.
 34. Taylor, Colleen (1 јули 2012). „Howard Lindzon on Why He Sold His Twitter Stock, And The 'Hijack' Of StockTwits' Cashtags [TCTV]“. TechCrunch. Посетено на 11 август 2022.
 35. Kim, Erin (31 јули 2012). „Twitter unveils 'cashtags' to track stock symbols – Jul. 31, 2012“. Money.cnn.com. Посетено на 11 август 2022.
 36. „Twitter makes stock symbol $ 'cashtag' links official, following # and @“. The Verge. 30 јули 2012. Посетено на 11 август 2022.
 37. Wikström, Peter (2014). „#srynotfunny: Communicative Functions of Hashtags on Twitter“ (PDF). SKY Journal of Linguistics. Посетено на 11 август 2022.
 38. 38,0 38,1 Caleffi, Paola-Maria. „The 'hashtag': A new word or a new rule?“ (PDF). Skase Journal of Theoretical Linguistics.
 39. „hashtag (noun) definition and synonyms“. Macmillan Dictionary. Посетено на 11 август 2022.
 40. Tom Meltzer (1 август 2012). „How to say 'hashtag' with your fingers“. The Guardian. Посетено на 11 август 2022.
 41. Празен навод (help)
 42. Todd Wasserman (3 декември 2012). „McDonald's Releases First TV Ad With Twitter Hashtag“. Mashable.
 43. Ryan Lawler (10 јуни 2012). „Twitter's Hashtag Pages Could Be The New AOL Keywords — But Better“. Techcrunch.
 44. „NBA and Sprint tip off NBA All-Star Balloting 2014“. NBA.com. 15 ноември 2013.
 45. „#HELSINKI2018 - Ministry for Foreign Affairs“. um.fi. Архивирано од изворникот на 2018-07-10. Посетено на 11 август 2022.
 46. Akwagyiram, Alexis (17 мај 2012). „Are Twitter and Facebook changing the way we complain?“. BBC News. Посетено на 11 август 2022.
 47. Suciu, Peter. „Dueling Biden Hashtags Have Been Trending: #IStandWithBiden Vs. #BidenDisaster“. Forbes (англиски). Посетено на 11 август 2022.
 48. Maynard (2014). „Who cares about sarcastic tweets? Investigating the impact of sarcasm on sentiment analysis“. Proceedings of the Conference on Language Resources and Evaluation.
 49. „Power yourself with viral marketing - become a HashTag Genius“. huffingtonpost.com. 25 август 2016. Посетено на 11 август 2022.
 50. Veletsianos, George (2017). „Three Cases of Hashtags Used as Learning and Professional Development Environments“ (PDF). TechTrends. 61 (3): 284–292. doi:10.1007/s11528-016-0143-3.
 51. Rosell-Aguilar, Fernando (2018). „Twitter: A Professional Development and Community of Practice Tool for Teachers“ (PDF). Journal of Interactive Media in Education. 6.
 52. Ellen, Watson (2020). „Education: The Potential Impact of Social Media and Hashtag Ideology on the Classroom. Research in Social Sciences and Technology“. Research in Social Sciences and Technology. 5: 40–56. doi:10.46303/ressat.05.02.3 Проверете ја вредноста |doi= (help).
 53. Gleason, Benjamin (2018). „Thinking in hashtags: exploring teenagers' new literacies practices on Twitter“. Learning, Media and Technology. 43 (2): 165–180. doi:10.1080/17439884.2018.1462207.
 54. Anna Mehler Paperny (13 април 2011). „Jack Layton's debatable 'hashtag' #fail“. The Globe and Mail.
 55. „Canadians atwitter throughout debate“. CBC News. 13 април 2011.
 56. Zach Baron (3 ноември 2010). „The Ten Best Quotes From Kanye West's Epic Hot 97 Interview With Funkmaster Flex“. The Village Voice. Архивирано од изворникот на 22 јули 2013. Посетено на 11 август 2022.
 57. Rizoh (7 јули 2011). „A Brief History Of Hashtag Rap“. Houston Press. Архивирано од изворникот на 2012-06-26. Посетено на 2022-08-11.
 58. David Mendez (22 мај 2013). „The Lonely Island Puts Hashtag Rap In Its Place (Looking at You, Drake)“. Tucson Weekly.
 59. Jeremiah Tucker (17 декември 2010). „Jeremiah Tucker: Hashtag rap is 2010's lamest trend“. Joplin Globe.
 60. Goel, Vindu; Bilton, Nick; Gelles, David (12 септември 2013). „A Short Post, a Big Splash: #TwitterIPO“. The New York Times. Посетено на 11 август 2022.
 61. „Birds Eye launches Mashtags – social media potato shapes“. The Grocer.
 62. Lindgren, Simon (29 јули 2019). „Movement Mobilization in the Age of Hashtag Activism: Examining the Challenge of Noise, Hate, and Disengagement in the #MeToo Campaign“. Policy & Internet. 11 (4): 418–438. doi:10.1002/poi3.212. ISSN 1944-2866.
 63. Kletecka-Pulker, Maria; и др. (1 јануари 2021). „Impacts of biomedical hashtag-based Twitter campaign: #DHPSP utilization for promotion of open innovation in digital health, patient safety, and personalized medicine“. Current Research in Biotechnology (англиски). 3: 146–153. doi:10.1016/j.crbiot.2021.04.004. ISSN 2590-2628.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]