Тагалошки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тагалошки јазик
Застапен во Филипини
Подрачје Централен и Јужен Лузон
Говорници Прв јазик (на Филипините): 22 милиони
Вкупно (цел свет): ≈ 65 милиони  
Јазично семејство
Писмо Латиница (филипинска варијанта);
Во минатото пишуван на Бајбајин
Статус
Службен во Филипини (во форма на филипински)
Регулативен орган Komisyon sa Wikang Filipino (Комисија за Филипински јазик)
Јазични кодови
ISO 639-1 tl
ISO 639-2 tgl
ISO 639-3 tgl

Тагалошкиот е еден од најголемите јазици на Филипините.