Стоболка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стоболка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Глодачи
Семејство: Верверици
Род: Стоболки
Вид: S. citellus
Научен назив
Spermophilus citellus
(Linnaeus, 1766)
Ареал

Стоболка или европска стоболка (науч. Spermophilus citellus) — вид животно од семејството на вервериците. Заедно со дамчестата стоболка (Spermophilus suslicus) се единствени претставници на родот Стоболки (Spermophilus) во Европа.

Опис[уреди | уреди извор]

Стоболката расте до должина од 20 см и тежи помеѓу 200 и 400 грама. Таа е дневно животно и живее во колонии од поединечни дувла на пасишта и тревнати косини. Денски излегува за да храни, и тоа претежно со семиња, фиданки, корења и наземни безрбетници. Секоја колонија има стоболка што чува стража и им дава звучен сигнал на останатите кога наодаѓа некоја опасност.

Стоболката спие зимски сон помеѓу есента и месец март, зависно од климата. За презимувањето се подготвува со таложење на кафеава маст во подоцнежниот дел на летото.

Во раниот дел од летото стоболката раѓа 5-8 младенчиња.

Стоболка на марка на Македонски пошти по повод 50 години од основањето на Светскиот фонд за дива природа (WWF) (ФДЦ 19б/2011)

Распределба[уреди | уреди извор]

Стоболката е присутна ширум источна европа, од јужна Украина до Мала Азија, Австрија, Чешка, Романија, Бугарија, Република Македонија, Грција и на север до Полска.

Во Република Македонија[уреди | уреди извор]

Во Република Македонија е застапен подвидот македонска стоболка (Spermophillus citellus karamani) која е строго заштитена со целосна забрана за лов.[2] Препариран примерок на стоболка е изложен во Природонаучниот музеј на Македонија во Скопје.[3] Се смета дека името го добила поради нејзините разновидни лековити својства во народната медицина (фиг. дека лечи „сто болести“).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Стоболка (Spermophilus citellus). IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. 2008. Посетено на 8 јануари 2009.
  2. „Ловостој - Член 12“ (PDF). Закон за ловство на РМ. Службен весник на РМ. 2009. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-05-16. Посетено на 8 јануари 2012.
  3. Постојани изложби - Цицачи Архивирано на 15 март 2013 г. - Природонаучен музеј на Македонија