Хибернација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хибернација или зимски сон е состојба на успорување на метаболизмот и ниска телесна температура кај одредени животни за време на зимата. Во хибернатори спаѓаат поголем број крзнени животни и мал број цицачи. На цицачите како мечката само малку им е снижена телесната температура се будат лесно и не се сметаат за вистински хибернатори. Повеќето хибернатори доека се активни складираат храна во засолништата (пр. верверичка) или резервни масти во телото (во масното ткиво). Тие можат да се разбудат повеќе пати за време на зимата. Ладнокрвните животни мораат да хибернираат таму каде што надворешната температура се спушта под точка на смрзнување. Еднакво на хибернација за време на лето е естивација.