Список на езера во Република Српска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Билеќко Езеро

Езерата на Република Српска е подрачјето на водата во површинските слоеви на територијата на Република Српска. Езерата на Република Српска е природно богатство на Република Српска и е под јурисдикција на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Српска. Езерата припаѓа на категоријата на водите, и имаат статус на добро од општ интерес за Република Српска, и како такви се под посебна заштита на Република Српска. Статусот на езерото како водена категорија е дефиниран во Законот за водите на Република Српска, во кој е дефинирано: „Езеро - значи водно тело на стоечка површинска вода во внатрешноста на Република Српска.“[1] Во рамките на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Српска, постојат Регионалната агенција за водостопанство на реката Сава и Агенцијата за водостопанство на сливот на реката Требишница.[2] Овие агенции се занимаваат со управување и контрола на водите и езерата на Република Српска. Од аспект на рационалното користење на водните ресурси, езерата на Република Српска се наоѓаат под надлежност на Хидрометеоролошкиот институт на Република Српска, кој е дел од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Српска.[3]

Најголемото езеро во Република Српска и најголемото вештачко езеро на Балканскиот Полуостров е Билеќко Езеро.[3]

Сливови на Република Српска[уреди | уреди извор]

Сите води во Република Српска, вклучувајќи ги и езерата, припаѓаат на Европскиот басен на Црното Море и на помал дел од Јадранското. Јужниот дел на Република Српска, кој го сочинува најголемиот дел од територијата на источна Херцеговина, со релативна граница во општината Гачко (реките Чемерно и Гтачково поле), припаѓа на Јадранскиот басен. Речниот слив на Требишница и Неретва му припаѓа на подрачјето на јадранскиот слив на територијата на Република Српска.[2]

Евидентирани езера[уреди | уреди извор]

[[Податотека:Balkana2.jpg|мини|250x250пкс| Балкана

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Дирекција за вода на Република Српска: Закон за водите, 2006 година[мртва врска]
  2. 2,0 2,1 Агенција Републике Српске за воде обласног ријечног слива Саве: Језера у Републици Српској
  3. 3,0 3,1 „Хидрометеоролошки завод Републике Српске: Језера у Републици Српској“. Архивирано од изворникот на 2011-08-17. Посетено на 2019-01-27.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]