Разлика помеѓу преработките на „Хабсбуршка Шпанија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
{{Шаблон:Историја на Шпанија|
ТотонимотТопонимот '''Хабсбуршка Шпанија''' се однесува на периодот од [[Историја на Шпанија|историјата на Шпанија]] во текот на [[16 век]] и [[17 век]] ([[1506]]-[[1700]]), кога [[Шпанија]] била прогласена од страна односно водена од страна на [[Хабсбуршка династија| Хабсбуршката династија]]. Под нејзино владеење, односно во времето на [[Карло V, цар на Светата Римска империја|Карло V]] и [[Филип II од Шпанија|Филип II]], Шпанија била една од најголемите светски сили која контролирала делови од територијата на [[Америка]] до [[Филипини|Филипините]] во [[Азија]], [[Франција]], [[Бенелукс]], [[Германија]], поголемиот дел од денешна [[Италија]] во [[Европа]], во периодот од [[1580]]-[[1640]] ја вклучувала и [[Португалија]]. Поради оваа причина, овој период на шпанската историја, исто така, бил познат како "''ера на експанзија''". Во времето на последниот Хабсбургшки крал, во втората половина на [[17 век]], Шпанија постепено навлегувала во политички и културен пад.
 
Својата поморска надмоќ [[Шпанија]] ја докажала по победата на [[Османлии|Османлиите]] во [[Битка кај Лепанто|битката кај Лепанто]] во [[1571]] година, како и серија победи кои ги издвојувала против [[Англија]] во [[Англо-ѓпанскашпанска војна|АнгложшпанскатаАнглошпанската војна]] во периодот од [[1585]] до [[1604]] година. Но во редината на [[17 век]] Шпанија започнала да ги губи битките од [[Република Холандија]]. Следувала [[Триесетгодишна војна|триесетгодишната војна]], каде Шпанија и нејзината коалиција биле поразени од страна на [[Франција]] која била предводена од страна на кралот [[Луј XIV]]. Хабсбуршкото владеење на Шпанија завршило по смртта на последниот хабсбуршки крал на Шпанија, [[Карлос II од Шпанија|Карлос II]], кое резултирало за започнување на [[Војна за шпанското наследство|Војната за шпанското наследство]].
триесетгодишната војна, ладе Шпанија и нејзината коалиција биле поразени од страна на Франција која била предводена од страна на кралот Луј XIV. Хабсбуршкото владеење на Шпанија завршило по смртта на последниот хабсбуршки крал на Шпанија, Карлос II од Шпанија|Карлос II, кое резултирало за започнување на Војна за шпанското наследство|Војната за шпанското наследство.

Прегледник