Сидерална астрологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астрологија
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:Астрологија


Сидерална астрологија е астролошки систем кој се користи од некои астролози (на пример во индиската астрологија), при што интерпретациите се засноваат врз користење на ѕвездениот зодијак. При сидералниот зодијак, знаците се соодветни со небесните соѕвездија. Според тоа, знаците се движат поинаку од тропскиот зодијак кој се користи во западната астрологија. На пример, знакот Овен започнува од 21 март до 20 април во тропскиот зодијак, но во сидералниот е од 14 април до 14 мај.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]