Египетска астрологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Астрологија
Почетоци
Историја на астрологијата
Историја на астрономијата
Астрологија и астрономија
Традиции
Вавилонска астрологија
Арапска и персиска астрологија
Кинеска астрологија
Египетска астрологија
Хеленско-римска астрологија
Индиска астрологија
Исламска астрологија
Сидерална астрологија
Западна астрологија
Видови
Хороскоп
Натална астрологија
Годишен хороскоп
Хорарна астрологија
Мундана астрологија
Категории
Астролози
Портал:АстрологијаГолемата пирамида во Гиза.

Класичната астрологија во Египет се развила после освојувањата на Александар Македонски.

Египет под Александар[уреди | уреди извор]

После окупацијата од страна на Александар Македонски во 332 г.п.н.е., во Египет започнува хеленското влијание. Во тој период вавилонската астрологија се измешала со египетските традиции и се создал системот кој користи асцедент, односно подзнак, и поделба на кругот на дванаесет небесни куќи. Оваа нова форма на астрологијата многу брзо се раширила низ античкиот свет, низ Европа, Близок Исток и Индија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Derek and Julia Parker, "The New Compleat Astrologer", Crescent Books, New York, 1990