Сехемхет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сехемхет
Џосертети, Џосерти, Тиреис
Релјеф на Сехемхет од Вади Магарех
Фараон на Египет
Владеел6 или 7 години, околу 2650 г. п.н.е., Трета династија
ПретходникЏосер
НаследникСанахт (најверојатно) или Каба
СопружнициЏесеретнебти ?
ЗакопанСехемхетова пирамида

Сехемхет (исто така прочитано како Сечемчет) бил старо египетски крал (фараон) на Третата династија за време на Старото Кралство. Се смета дека неговото владеење било од околу 2648 п.н.е. до 2640 п.н.е. Тој е исто така бил познат под неговото подоцнежно традиционално име Џосер-тети и под неговото хеленизирано име Тиреис (од Манетон, изведено од Тети во кралскиот список од Абидос). Веројатно бил брат или најстар син на фараонот Џосер. Малку е познато за овој фараон, бидејќи владеел само неколку години. Сепак, тој подигнал скалеста пирамида во Сакара и оставил зад себе добро познат затпис во камен, во Вади Магарах (Синајски Полуостров).

Владеење[уреди | уреди извор]

Картуш со името Тети од кралскиот список од Абидос.

Се верува дека траењето на владеењето на Сехемхет е 6 до 7 години. Кралскиот канон од Торино му припишува 6 години владеење на Сехемхет,[2] број што го предложи и Миријам Виса, врз основа на недовршената состојба на пирамидата на Сехемхет.[3] Користејќи ја неговата реконструкција на Каменот од Палермо (Петта династија), Тоби Вилкинсон му доделува на овој крал 7 години. Оваа бројка се заснова на бројот на годишни регистри зачувани во Фрагментот од I, регистар V.[4] Вилкинсон наведува дека „оваа бројка е прилично сигурна, бидејќи кралската титула започнува веднаш по линијата на поделба што ја означува промената на владеењето“.[5] Слично на тоа, грчкиот историчар Манетон го наведува Сехемхет под името Тиреис, и покажува дека тој владеел 7 години. Спротивно на тоа, Набил Свеим предложил владеење од 19 години, бидејќи верувал дека Сехемхет може да биде Тосертасис споменат од Манетон.[6] Меѓутоа, таквото долго владеење е во спротивност со недовршената состојба на закопаната пирамида и ова гледиште обично го отфрлаат египтолозите.

Глинен печат од островот Елефантин, кој ги прикажува Хоровото име и небти името на Сехемхет

Малку е познато за активностите спроведени за време на владеењето на Сехемхет. Единствените зачувани документи кои го прикажуваат Сехемхет се два записи на камен од Вади Магарех на полуостровот Синај. Првиот го прикажува Сехемхет двапати: еднаш со круната Хеџет, вторпат со круната на Дешрет. Вториот запис ја опишува сцената позната како „удирање на непријателот“: Сехемхет го држи непријателот за косата и ја крева раката во обид да го удри непријателот до смрт со церемонијален жезол. Присуството на овие релјефи во Вади Магарех сугерира дека локалните рудници на бакар и тиркиз биле експлоатирани за време на владеењето на Сехемхет.[7][8] Овие рудници биле очигледно активни во текот на Третата династија,.

Гроб[уреди | уреди извор]

Шематски приказ на пирамидата на Сехемхет

Пирамидата на Сехемхет понекогаш се нарекува погребна пирамида и за првпат била откриена во 1952 година од страна на египетски археолог Закарија Гонеим. Запечатен саркофаг бил откриен под пирамидата, но кога го отвориле било откриено дека е празна.

Плочка од слонова коска во која името на Сехемхет е запишано како „Џосерти“ пронајдена во остатоците од неговата пирамида.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Alan H. Gardiner: The Royal Canon of Turin, Griffith Institute, Oxford 1997, ISBN 0-900416-48-3.
 2. Alan H. Gardiner: The Royal Canon of Turin, Griffith Institute, Oxford 1997, ISBN 0-900416-48-3, Vol. 2.
 3. Myriam Wissa: À propos du sarcophage de Sékhemkhet, in: Catherine Berger: Études sur l'Ancien empire et la nécropole de Saqqâra dédiées à Jean-Philippe Lauer, Orientalia Monspeliensia. Vol. 9, 2, Université Paul Valéry – Montpellier III, Montpellier 1997, ISBN 2-8426-9046-X, p. 445–448.
 4. Тоби Ах Вилкинсон: Кралските анали на древниот Египет: Каменот на Палермо и неговите асоцијативни фрагменти . Кеган Павле Интернационал, Лондон 2000, страна 115.
 5. Тоби А.Х. Вилкинсон: Кралските анализи на Стар Египет: Каменот на Палермо и неговите асоцијативни фрагменти . Kegan Paul International, Лондон 2000, страна 79-80.
 6. Набил Свилим: Некои проблеми во историјата на третата династија, археолошки и историски студии, том. 7, ZDB-ID 800015-3, Археолошко друштво на Александрија, Александрија 1983, стр. 221
 7. Morsi Saad El-Din u. a.: Sinai. The site & the history. Essays. Photographs by Ayman Taher. New York University Press, New York NY 1998, ISBN 0-8147-2203-2, page 30.
 8. Jean-Pierre Pätznick: Die Abfolge der Horusnamen der 3. Dynastie. In: Jean-Pierre Pätznick: Die Siegelabrollungen und Rollsiegel der Stadt Elephantine im 3. Jahrtausend v.Chr. Spurensicherung eines archäologischen Artefaktes (= BAR. International Series. Vol. 1339). Archaeopress, Oxford 2005, ISBN 1-84171-685-5, page 76–79.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Хавас, Захи. "Истражување на Старото Кралство". во египетската уметност во ерата на пирамидите, Метрополитен музеј на уметноста, 1999 година.
 • Леклант, Жан. "Кратка историја на Старото Кралство". во египетската уметност во ерата на пирамидите, Метрополитен музеј на уметноста. 1999 година.
 • Вилкинсон, Тоби. Кралски анали на древен Египет: Каменот од Палермо и неговите асоцијативни фрагменти, Кеган Паул Интернационал, 2000.