Каба (фараон)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каба
Хуџефа II.?, Сеџес?, Хуни?
Серех на Каба, Музеј на Петри, UC 15800.
Фараон на Египет
Владеелнепозната должина на владеење; околу 2670 г. п.н.е.[1], Трета династија
ПретходникСекемхет или Санахт
НаследникХуни (а можеби се исто лице), Санахт, Кахеџет
ЗакопанСлојна пирамида во Завјет ел Арјан
СпоменициСлојна пирамида

Каба (исто така прочитано како Хор-Каба ) бил фараон од древен Египет, за време на Третата династија од времето на Старото Кралство.[2][3] Точното време во кое владеела Хаба е непознато[2][3] но можеби е околу 2670  г. п.н.е.[1]

Кралот Каба е тешко да се процени како фигура на древниот Египет. Неговото име е археолошки добро потврдено со камени чинии и печати од кал. Владеењето на Каба е сигурно датирано во Третата династија. Поради контрадикторностите во рамките на списоците на Рамесид и недостатокот на записи, неговата точна хронолошка позиција во рамките на династијата останува спорна.[2][3] Овие проблеми произлегуваат делумно од контрадикторните кралски списоци, кои биле составувани долго по смртта на Каба, особено за време на Деветнаесеттата династија.[4] Исто така, постои дебата за тоа каде Каба може да бил погребан. Многу египтолози и археолози сметаат дека незавршената пирамида, познат како Слојна пирамида, му припаѓа на Каба. Други, пак, веруваат дека неговиот гроб е голема мастаба близу до пирамидата, каде што се пронајдени бројни камени садови со серех на Каба.[5][6]

Каба е познат само по неговото Хорово име и серехот, додека неговата титула Нисут-Бити и неговото небти име се непознати.[3] Дополнително, Каба е еден од ретките кралеви од раните династички и стари кралски времиња со археолошки докажано златно име. Освен Каба, единствените кралеви со златни имиња кои живееле пред кралот Снофру, основачот на четвртата династија, биле Џер, Ден, Нинечер, Хасехемви и Џосер.[3] Од Снофру наваму, името Златен Хор станало фиксна кралска титула на секој владетел, без разлика колку долго владеел кралот.

Непознато е под кое хеленизирано име, древниот историчар Манетон го навел Каба. Тој можеби бил иста личност со наведениот Мезохрис или Сојфис,[2][4] но во ова се сомневаат Волфганг Хелк и Еберхард Ото. Тие ги поврзуваат двете имиња со кралот Санахт.[7]

Владее[уреди | уреди извор]

Поради контрадикторностите во рамките на списоците на Рамесид и недостатокот на записи, точната хронолошка позиција на Каба останува спорна.[2] Египтологот Набил Свелим верува дека Каба можел да биде директен наследник на кралот Хасехемви, последниот владетел од втората династија. Тој ги базира своите претпоставки за сличностите меѓу имињата на двајцата: и двете имиња започнуваат со слог ка. Како споредба, тој укажува на имињата Нетјерихет (Џосер) и Секемхет (Џосертети), кои, исто така, покажуваат таква сличност и се претпоставува дека владееле еден по друг.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Томас Шнајдер: Lexikon der Pharaonen .
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Ајдан Додсон: Пирамидата на слојот на Завијет ел-Аријан: нејзиниот распоред и контекст.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt, Routledge, London (UK) 2002, ISBN 1-134-66420-6, p. 84–86, 171, 172 & 177.
  4. 4,0 4,1 4,2 Набил Свилим: Некои проблеми со историјата на третата династија - археолошки и историски студии, том. 7.
  5. Рајнер Штаделман: Кралот Хуни: Неговите споменици и неговото место во историјата на Старото Кралство.
  6. Мирослав Вернер: Умре Пирамиден.
  7. Волфганг Хелк, Еберхард Ото: Лексикон дег ѓиптологија, том. 5.