Слојна пирамида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Слојна пирамида (позната локално на арапски како el haram el midawwar, арапски: الهرم المدور, што значи „пирамида на урнатини“) е руинирана пирамида на чекор од третата династија Египет (2686 п.н.е. до 2613 п.н.е.) и лоцирана во некрополата на Завил Ел Ариан. Нејзината сопственост е неизвесна и може да се припише на фараонот Каба. Пирамидалната архитектура, сепак, е многу слична на онаа на погребната пирамида на кралот Сехемхет и поради оваа причина е цврсто дадена на третата династија.

Пирамидата била ископана на почетокот на XX век од два различни тима кои пријавиле спротивни проценки во однос на нејзината големина и број на подземни комори. Не беа пронајдени артефакти во текот на ископувањата, и не можеше да се пронајде трага од погреб. Поради оваа причина, не е јасно дали пирамидата била искористена за да погреба фараонот или била напуштена по прераната смрт на кралот.

Во времето на нејзината изградба пирамидата била опкружена со некропола со големи мастабари што им припаѓале на високите претставници на државата на 3. династија. Храмот на мртовечницата бил изграден на источната страна на пирамидата и храм од долината веројатно бил сместен неколку стотици метри од него. Денес, пирамидата се наоѓа во границите на ограничената воена област, ограничувајќи ги современите ископувања на локацијата.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]