Свечена увертира на данската државна химна

Од Википедија — слободната енциклопедија

Свечена увертира на данската државна химнаувертира на Пјотр Илич Чајковски составена во 1866 година.

Историја[уреди | уреди извор]

За време на неговото време во Московскиот конзерваториум околу септември 1866 година, директорот на училиштето, Николај Рубинштајн му наредил на Пјотр Илич Чајковски да ја состави Свечена увертира на данската државна химна што ќе биде свирена за посетата на Царевич (наследникот на престолот) во Москва, придружуван од неговата нова данска невеста, принцезата Дагмар од Данска. Царевич на крајот ќе биде крунисан за император Александар III Руски и ќе остане посветен следбеник на музиката на Чајковски, доделувајќи му на композиторот Орденот на Свети Владимир (четврта класа) во 1884 година и државна пензија во 1885 година.

Чајковски често поставувал функционални комисии со силен воздух на професионализам, знаејќи дека делото може да биде отсвирено само еднаш, а ова дело не било исклучок. Навистина, самиот Чајковски на крајот од својот живот напишал дека ова дело е „многу делотворно... и многу подобро како музика од 1812 година“.

Чајковски мислел дека би било добра идеја да се вклучи и мелодијата на руската државна химна во делото, по пат на симболизирање на обединувањето на двете држави, но овој невин потфат на крајот довело до пад на делото и до откажување на службената изведба.

Во еден дел од преживеаното новинарство се вели: „Нашиот талентиран млад композитор поради некоја причина го зеде во главата да ја изнесе нашата руска државна химна со мол клуч, што целосно го преобразува карактерот на оваа добро позната мелодија.

Сепак, Чајковски добил подарок златни манжетни од Царевич како израз на кралска благодарност за неговите напори во секој случај.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Кралот Кристијан застана покрај високиот јарбол“ - данската кралска химна што Чајковски го засновал своето дело.

Наводи[уреди | уреди извор]

Цитирано од „Чајковски: Човекот и неговата музика“ на Дејвид Браун

Надворешни врски[уреди | уреди извор]