Симфонија бр. 3 (Чајковски)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Чајковски 1875


Петар Илич Чајковски - „Симфонија бр. 3 во-д-дур, оп. 29 [1]..

Историја на настанувањето[уреди | уреди извор]

Напишана била во 1875 година. Тој ја започнал на имотот на Владимир Шиловски во Усово на 5 јуни и ја завршил во август во Вербовка Посветено на Шиловски, делото е уникатно во симфониската структура.

Симфонијата била премиерно изведена во Москва на 19 ноември 1875 година, под диригентската палка на Николај Рубинштајн, на првиот концерт од сезоната на Руското музичко друштво. ВоСанкт Петербург премиерата била на 24 јануари 1876 година.Нејзиниот прв настап надвор од Русија беше на 8 февруари 1879 година, на концертот на Друштвото Њујоршката филхармонија.

Неговата прва изведба во Обединетото Кралство беше во Кристален Палас во 1899 година, под диригентство на Сер Август Манс, кој се чини дека бил првиот што ја нарече „Полска симфонија“ , во врска со повторливите полски танцови ритми истакнати во последниот став на симфонијата.


Анализа[уреди | уреди извор]

Инструментација[уреди | уреди извор]

Симфонијата е составена за класичен симфониски оркестар од 1 пиколо, 2 флејта, 2 обоа, 2 кларинет десетици, 2 фагот, 4 рогови, 2 трубас, 3 тромбон, 1 туба , тимпани и жици.

Третата симфонија на Чајковски има пет ставови наместо четири, како и „Рајнската симфонија“ на Роберт Шуман. Друга сличност е пристапот сличен на Suite со централно бавно темпо, опкружено од двете страни со scherzo. Вкупната симфонија може да трае околу 45 до 50 минути. Ставови:

  • 1. Introduzione ed Allegro
  • 2. Alla tedesca (een van de vele symfonische walsen die Tsjaikovski componeerde)
  • 3. Andante elegiaco
  • 4. Scherzo
  • 5. Finale: Allegro con fuoco – Tempo di Polacca

Библиографија[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]