Руска Република

Од Википедија — слободната енциклопедија

Российская республика
Rossiĭskaya respublika
Привремена влада
(15 март – 14 септември 1917)
Република
(14 септември – 7 ноември 1917)

1917
Знаме Грб
Химна
Рабочая Марсельеза
Работничка Марсејеза
Местоположба на Русија
The Russian Provisional Government in 1917. Mostly the same territory as the empire, with the actual loss of some western territories to the German Empire
Главен град Петроград
Јазици руски
Уредување Привремена руска влада
Водачи
 -  15 март – 21 јулли 1917 Григориј Лавов
 -  21 јули – 7 ноември 1917 Александар Керенски
Историски период Прва светска војна
 -  Февруарска револуција 15 март 1917
 -  Основање на Руската република 14 септември
 -  Октомвриска револузија 7 ноември 1917
Валута руска рубља
Керенки
Минати
Следни
Руска Империја
Руска СФСР
Закавказје
Финска
Естонија
Курландско војводство
Литванија
Полска
Белорусија
Молдавија
Украина
Донска република
Кубанска народна република
Северен Кавказ
Алашка автономија
Денес во  Русија
 Финска
 Полска
 Естонија
 Латвија
 Литванија
 Белорусија
 Молдавија
 Украина
 Грузија
 Ерменија
 Азербејџан
 Казахстан
 Узбекистан
 Туркменистан
 Киргистан
 Таџикистан

Руската Република (руски: Российская республика) била краткотрајна држава на територијата на поранешната Руска Империја по абдикцијата на царот Николај II до паѓањето на Привремената руска влада на 24 октомври 1917 година.