Ромски фолклор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ромскиот фолклор ги опфаќа народните приказни, митовите, традициите и легендите на ромскиот народ. Ромите биле номади кога ја напуштиле Индија во средниот век. Тие мигрирале нашироко, особено во Европа. Некои легенди (особено од не-ромските народи) велат дека одредени Роми имаат пасивни психички моќи како што се емпатија, претчувство, ретрокогниција или психометрија. Други легенди вклучуваат способност за левитирање, патување со астрална проекција по пат на медитација, повикување клетви или благослови, поттикнување или канализирање духови и вештина со фрлање илузии.

Ромски народни приказни[уреди | уреди извор]

 • Федор и самовилата, од Книга на привлечност и промени
 • Џек и неговата златна кутија за бурмут
 • Создавањето на виолината[1]
 • Пена девојка, од Книга на волшебници и магии
 • Кралот на Англија и неговите тројца синови
 • Малиот бик-теле
 • Црвениот крал и вештерката[2]
 • Жолтиот змеј[3][4]

Мотиви во ромскиот фолклор[уреди | уреди извор]

 • Бабабиљос (машко љубовно божество)
 • Баба Финго (Спасител)
 • Бенг (ѓавол)
 • Биби[5]
 • Бутјакенго
 • Баро Кари: на ромски јазик што значи (Голем човечки пенис), видете Шива Лингам
 • Кристална топка
 • Кристално гледање
 • Проклетство
 • Девла (универзален Бог)
 • Ден на Девлески (Божица мајка)
 • Дампир
 • Гатање
 • Змеј
 • Ѓурѓевдан
 • И Гудли Сајбија (женски ангел чувар)
 • Гатачка
 • Скапоцен камен
 • Гито Бах
 • Обожување на коњи
 • Какава
 • Мошто
 • Муло
 • Магичен крос пирсинг
 • Дланка
 • Психика
 • Хамса
 • Домаќинско божество
 • Раководител
 • Сент-Марис-де-ла-Мер
 • Света Сара
 • Шактизам
 • Mагии
 • Сујолак
 • Тарот
 • Тасеографија
 • Трушул: Ромскиот збор за „крст“. Веројатно е од Тришула, трозабец на Шива.
 • Урмен
 • Вампир
 • Вампирски тикви и лубеници
 • Врколаци
 • Вештерка

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. The Creation of the Violin at Gypsy Folk Tales, by Francis Hindes Groome, 1899, at sacred-texts.com
 2. The Red King and the Witch at Gypsy Folk Tales, by Francis Hindes Groome, 1899, at sacred-texts.com
 3. The Yellow Dragon Архивирано на 4 јуни 2007 г., Fairrosa Cyber Library for Children
 4. The Gypsy Fiddle: and Other Tales Told by the Gypsies - by John Hampden, World Publishing Company: New York, 1969
 5. Ćirković, Svetlana. Bibi and Bibijako Djive in Serbia. Project Education of Roma children in Europe. Посетено на 17 March 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]