Хамса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хамса закачена во автомобил, Тунис

Хамса (јазик арапски خمسة}}, -khomsah- — пет) е блискоисточна амајлија во облик на човечка дланка. Освен на Блискиот Исток, популарна е и во северна Африка, каде обично се употребува како накит или се закачува на ѕид.[1][2] Бидејќи претставува отворена дланка, ова амајлија е користена во многу семитски народи како заштита од Урокливо око.

Во аврамските религии хамса има посебни имиња, муслиманите ја нарекуваат Фатимина (според ќерката на Мухамед, Фатима Захри), евреите Мирјамина, а христијаните Мариина рака (според мајката на Исус). Името на арапски јазик значи пет, бидејќи раката на амајлијата има пет прсти — волшебен број за старите Семити.[3][4][5] Петопрстата рака води потекло од Месопотамија. Овој симбол е присутен на артефактите посветени на асирско-вавилонските божици Иштар и Инани како општ знак за заштита.[2] Кај турските народи иста намена има солзоликата амајлија назар, додека кај христијаните приближен еквивалент е крстот, ланче со симбол на оваа вероисповед.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Bernasek, Lisa; Peabody Museum of Archaeology and Ethnology; Burger, Hillel S. (2008). Artistry of the everyday: beauty and craftsmanship in Berber art (Illustrated. изд.). Peabody Museum Press, Harvard University. стр. 12. ISBN 0-87365-405-6.
  2. 2,0 2,1 Sonbol, Amira El Azhary (2005). Beyond the exotic: women's histories in Islamic societies. Syracuse University Press. стр. 355–359. ISBN 0-8156-3055-7.
  3. Zenner, Walter P. (1988). Persistence and flexibility: anthropological perspectives on the American Jewish experience (Illustrated. изд.). SUNY Press. стр. 284. ISBN 0-88706-748-4.
  4. World Institute for Advanced Phenomenological Research and Learning (Belmont, Estados Unidos) (1991). Anna-Teresa Tymieniecka (уред.). Roman Ingarden's aesthetics in a new key and the independent approaches of others: the performing arts, the fine arts, and literature, Volume 3. Springer. стр. 219. ISBN 0-7923-1014-4.
  5. Drazin, Israel (2009). Maimonides and the Biblical Prophets. Gefen Publishing House Ltd. стр. 268. ISBN 965-229-430-6.

надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]