Прејди на содржината

Легенда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Холгер Данске, легендарен карактер

Една легенда (од латински збор, legenda, "нешта што треба да се читаат") е наратив на човековите дејства што, според раскажувачот и неговите слушатели, претставуваат дел од човековата историја и содржат одредена поука. Една легенда, за нејзините активни и пасивни ликови, не содржи настани што се надвор од „можното“ (дефинирано со прилично флексибилни параметри), и содржи чуда што „навистина се случиле“. Легендите претставуваат дел од традициите на одделните култури и со време се менуваат со цел да ја задржат својата свежината, виталноста и реализамот. Современите прераскажувања на легендата на Свети Ѓорѓи (во западните култури), на пример, прескокнува многу натприродни настани што биле централни во раните верзии, но кои со време изгубиле од својот кредибилитет. Урбаните легенди преземаат дел од одликите на традиционалните легенди.Исто така во легендите има фантастични елементи(фантастичен начин на раскажување).