Пјер де Монтеги

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Грбот на Педро де Монтаигу

Питер де Монтегју бил Голем мајстор на витешкиот ред Темплари од 1218 до 1232. Тој земал учество во Четвртата крстоносна војна и бил против позицијата на султанот од Египет за опсадата на Дамиета. Тој бил и Голем мајстор на француската провинција Арагон, од 1211 па сè до својата смрт.

Лични детали[уреди | уреди извор]

Питер де Монтегју бил многу добар другар со Жилом де Шартр. Таквата доверба од неговиот претходник довело тој да биде избран за Голем мајстор многу брзо по неговата смрт во 1218 година. Во истото тоа време Голем мајстор на витешкиот ред Болничари бил Гарин де Монтегју кој најверојатно бил негов брат. Ова најверојатно било и причина за блиските односи помеѓу двата витешки реда во овој период.

Воените белешки[уреди | уреди извор]

Неговите акции против Муслиманите за ослободувањето на Ерусалим биле многу ефективни, што тие биле насочени со намера за предавство. Во повлекувањето на темпларите од опсадата на Дамиета, исламските сили успеале да вратат многу франкиски војници, успеале да ги спречат нападите на Ерусалим, а што е најважно земале дел од вистинскиот крст којпто во Битката кај Хатин бил земен од страна на Европејците. Католичкиот притисок значел дека муслиманските рокови биле одбиени и борбата продолжила. Неговите воени победи, потпомогнати од болничарите го направиле Педро де Монтегју препознатлив борец.

Претходник
Гијом де Шартр
Голем мајстор
12191230
Наследник
Арман де Перигор