Предлошка:Сончеви средби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Познатите ѕвзди од „Хипаркос“ кои минале или треба да минат во растојание до 5,1 сг од Сонцето во рок од ±2 милиони години:[1]

Ѕвезда HIP-
бр.
Најмала оддалеченост во сг (пс) Приближување во илј. год. Тековна оддалеченост во сг (пс) Класа Маса (M) Тековна привидна величина Тековно соѕвездие Тековна ректасцензија Тековна деклинација
Глизе 710 89825 0,14–0,27 (0,043–0,083) 1320-1390 62,3 (19,1) K7V 0,4–0,6 9,6 Змија 18ч 19м &1000000000005084300000050,843с −01° 56′ &1000000000000189800000018,98″
Шолцова Ѕвезда
и придружно кафеаво џуџе
0,59–1,17 (0,18–0,36) –70 20 (6) M9+T5 0,15 18,3 Еднорог 07ч 20м &1000000000000032000000003,20с −08° 46′ &1000000000000051200000051,2″
HIP 85605 85605[2] 0,13–0,65 (0,04–0,2) (?) 240–470 22,2 (6,8)? K или M непозната 11,03[3] Херкул 17ч 29м &1000000000362452700000036,24527с 24° 39′ &1000000000014120400000014,1204″
Гама Микроскоп[2] 103738 0,35–1,34 (0,11–0,41) −3800 229±4 (70±1) G6III 2,5 4,68 Микроскоп 21ч 01м &1000000000174604700000017,46047с −32° 15′ &1000000000027957400000027,9574″
Проксима Кентаур 70890 2,90 (0,890) 27,4 4,24 (1,29) M5Ve 0,15 11,05 Кентаур 14ч 29м &1000000000004294900000042,949с −62° 40′ &1000000000000461400000046,14″
Алфа Кентаур A 71683 2,97 (0,910) 28,4 4,36 (1,338) G2V 1,100[4] −0,01 Кентаур 14ч 39м &1000000000003649500000036,495с −60° 50′ &1000000000000023100000002,31″
Алфа Кентаур B 71681 2,97 (0,910) 28,4 4,36 (1,338) K1V 0,907[4] 1,33 Кентаур 14ч 39м &1000000000003508000000035,080с −60° 50′ &1000000000000137600000013,76″
Глизе 445 57544 3,45 (1,059) 46,0 17,6 (5,39) M4 0,15? 10,8 Жирафа 11ч 47м &1000000000004137700000041,377с +78° 41′ &1000000000000281800000028,18″
Барнардова Ѕвезда 87937 3,74 (1,148) 9,8 5,98 (1,834) sdM4 0,144 9,54 Змијоносец 17ч 57м &1000000000004849800000048,498с +04° 41′ &1000000000000362500000036,25″
Зета Зајак 27288 4,16 (1,275) −861 70.2 (21.5) A2Vann 2,0 3,55 Зајак 05ч 46м &1000000000005734100000057,341с −14° 49′ &1000000000000190200000019,02″
Лаланд 21185 54035 4,65 (1,426) 20,5 8.32 (2.55) M2V 0,39 7,52 Голема Мечка 11ч 03м &1000000000002019400000020,194с +35° 58′ &1000000000000115500000011,55″
Глизе 208 26335 5,01 (1,537) −500 37,1 (11,38) K7 0,47 8,9 Орион 05ч 36м &1000000000003099100000030,991с +11° 19′ &1000000000000403200000040,32″

Оддалеченоста на HIP 85605 веројатно е десеткратно потценета бидејќи е оптички двојник кој е особено проблематичен во сведувањето на податоците во „Хипаркос“.

Наводи

  1. Table 3, Bobylev, Vadim V. (March 2010). „Searching for Stars Closely Encountering with the Solar System“. Astronomy Letters. 36 (3): 220–226. arXiv:1003.2160. Bibcode:2010AstL...36..220B. doi:10.1134/S1063773710030060.
  2. 2,0 2,1 Coryn A.L. Bailer-Jones (2015). „Close encounters of the stellar kind“. Astronomy & Astrophysics. 575: A35. arXiv:1412.3648. Bibcode:2015A&A...575A..35B. doi:10.1051/0004-6361/201425221.
  3. „HIP 85605“. Strasbourg astronomical Data Center. Посетено на 3 January 2015.
  4. 4,0 4,1 Семеен портрет на системот Алфа Кентаур (eso0307) — Европска јужна опсерваторија. 15 март 2003. посет. 24 јануари 2011 г.