Правоаголен трапез

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Правоаголен трапез
Пример за правоаголен тангентен трапез

Правоаголен трапезтрапез во кој има внатрешен прав агол (π / 2, 90 °). Поради дефиницијата за трапез (четириаголник со две паралелни страни), секако мора да има два внатрешни прави агли и два пара правоаголни страни, или еден крак d е нормален на двете основи a, c.

Општи особини[уреди | уреди извор]

Правоаголен трапез не може да се ограничи со круг и така не е тетивен, но е двоцентричен четириаголник.

Посебен случај[уреди | уреди извор]

Некои правоаголни трапези можат да се вцрта кружница и се тангентни четириаголници или посебен пример на тангентен трапез - правоаголен тангентен трапез.

Обем[уреди | уреди извор]

Обемот на правоаголен трапез е вкупната должина на сите страни:

Плоштина[уреди | уреди извор]

Плоштината на правоаголен трапез е еднаква на:

каде што a и c се основи, d е правоаголниот крак, m:

е средната вредност (линијата што ги поврзува средиштата на краците b и d и паралелна со основите), средната вредност на страните a и c. На плоштината на правоаголен трапез може да се гледа како на производ на правоаголен крак и средните вредности на паралелните страни.

За плоштината на правоаголен трапез важи истата формула како за трапез, ако се познати само должините на страните.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]