Палата Кучуксу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Палата Кучуксу
Küçüksu Kasrı
Pałac Küçüksu Istambuł RB1.jpg
Општи податоци
Стил Османлиска, Барок
Град Истанбул
Земја Турција
Клиент Абдул Меџит I
Сопственик Турција

Палатата Кучуксу (турски: Küçüksu Kasrı) е поранешна отоманска резиденција кој се наоѓа во Истанбул, Турција помеѓу Анадолски Хисар и мостот Фатих Султан Мехмет. Овој објект бил изграден во времето на султан Абдул Меџит I (1823-1861) и главно користела како летна резиденција.