Паитити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизацијаПаитити бил легендарен Инка стар град кој се верува дека се наоѓа источно од Андите, скриен во дождовните шуми во јужно Перу, северна Боливија или југозападен Бразил. Во Перу приказната за Паитити се поврзува со приказна за херојот Инкари, кој после основањето на Керо и Куско, се повлекол во џунглите на Пантиакола за да живее спокојно. Според други верувања се тврди дека градот се наоѓа на границата помеѓу Боливија и Бразил.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Andrew Nicol (2009). „Paititi: The Last Secret Of The Incas?. A Critical Analysis Of The Legends Surrounding The Lost Inca City Of Gold“. International Journal of South American Archaeology (5).
 • Gregory Deyermenjian (1999). „Glimmers of Paititi“. Mercator's World. 4 (1).
 • Gregory Deyermenjian (2000). „The Petroglyphs of Pusharo: Peru's Amazonian Riddle“. Athena Review. 2 (3).
 • Gregory Deyermenjian (1999). „On the Trail of Legends: Searching for Ancient Ruins East of the Andes“. GPS World. 10 (6): 20–29.
 • Gregory Deyermenjian (1990). „The 1989 Toporake/Paititi Expedition: On the Trail of the Ultimate Refuge of the Incas“. The Explorers Journal. 68 (2): 74–83.
 • Gregory Deyermenjian (2006). „In Search of Paititi: Following the Road of Stone into an Unknown Peru“. The Explorers Journal. 84 (1): 28–35.
 • Carlos Neuenschwander Landa (1963). Pantiacollo. Lima: Organizacion Peruana del Libro. OCLC 8604014.
 • Carlos Neuenschwander Landa (1983). Paititi: En la Bruma de la Historia. OCLC 11724089.
 • Carlos Neuenschwander Landa (2000). Paititi: Hipótesis Final.
 • Juan Carlos Polentini Wester (1979). Por la Rutas del Paititi.
 • Juan Carlos Polentini Wester (1999). El Paí Titi. OCLC 43562342.
 • John Blashford-Snell and Richard Snailham (2003). East to the Amazon. London: John Murray. ISBN 0719565049.

Поврзано[уреди | уреди извор]