Национални симболи на Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светата круна на Унгарија
Податотека:Sztjobb.jpg
Светото право
Тулул , унгарски митски симбол
Стариот унгарски скрипт , древниот унгарски систем за пишување

Националните симболи на Унгарија се знамиња, икони или културни изрази кои се симболични, претставителни или на друг начин карактеристични за унгарската или унгарската култура . Високо ценетите специјални унгарски производи и симболи се нарекуваат Hungaricum .[1]

Знамиња и хералдика[уреди | уреди извор]

Знамето на Унгарија е хоризонтална тробојка со црвена, бела и зелена боја. Грбот на династијата Арпад е исто така популарен.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Речиси една петтина од земјата е пошумена, меѓутоа само 10 проценти се природна шума.[2] Унгарија е дом на околу 2.200 цветни растителни видови и, поради неговата топографија и преодна клима, многу од нив обично не се наоѓаат на оваа широчина. Голем дел од флората во Villány и Mecsek Хилс во Јужна Transdanubia, на пример, обично се гледа само околу Средоземното Море . На јужниот дел на Шарсомолјо на планините Вилани , поранешниот непознат Colchicum hungaricum (унгарски крокус) бил пронајден и ботанички опишан во 1867 година од страна на унгарскиот ботаничар Виктор Јанка. Ова е најраниот [мајчин? ] Унгарски цвет за цут.

На солен Hortobágy регионот на Источна рамнина има многу растенија обично се наоѓаат на морскиот брег, а областа Сатмар е позната по ливада со цвеќиња. Шумската Геменц на реката Дунав во близина на Сексзард , Малиот Балатон во центарот на Заднатаубија и реката Тиса, источно од Кечкемет, се важни мочуришта. Повеќето од дрвјата во шумите во државата се листопадни букови, дабови и бреза, а мал процент се еластични. Од 14 век, над 250 нови растенија ја колонизирале Унгарија, од кои речиси 70 се сметаат за инвазивни. Многу такви растенија се повеќегодишни билки кои полека исчезнуваат од некоја домашна флора.

Историски гледано, Унгарија била вториот по големина снабдувач на пиперки во САД,[3] и покрај тоа што зачинот не е производ на унгарската фабрика. Унгарската пиперка има специфичен вкус и е во голема побарувачка во Европа каде што се користи како зачин, а не како средство за боење.

Луѓе[уреди | уреди извор]

Државна химна[уреди | уреди извор]

" Himnusz "(Химната на Унгарија) била усвоен во 19 век и првата строфа се пее на официјалните церемонии. Зборовите ги напишал Ференц Колссеј , национално познатиот поет во 1823 година, а нејзиното моментално официјално музичко опкружување било составено од романтичниот композитор Ференц Еркел во 1844 година, иако постојат и други, помалку познати музички верзии.

Храна и пијалак[уреди | уреди извор]

Традиционалните унгарски јадења изобилуваат со пикантни вкусови и ароми.[4] Садовите се вкусни, зачинети и често прилично тешки. Вкусови од унгарски јадења се засноваат на вековните традиции во подготовка. Исклучителни состојки се произведуваат од локалното земјоделство и одгледување. Пиперка, кромид и лук се наоѓаат насекаде. Во средниот век супата од риби била најпопуларна и најубава рибино брашно во Унгарија.  Книгара со рецепти од 1860 година содржи 400 рецепти со риби. Најпознатите специјалитети на унгарската кујна, како што се супа од гулаш , различни видови на чорба и папракаса се црвени со пиперка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Унгарија
  • Список на унгарски јадења
  • Ópusztaszer Национално наследство парк

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. International Plant Genetic Resources Institute, Report of a Working Group on Medicinal and Aromatic plants: first meeting 12-14 September 2002, Gozd Martuljek, Slovenia, 2004, p. 46
  2. Neal Bedford, Lonely Planet Hungary, Lonely Planet, 2009, p. 64
  3. Niir Board,Handbook On Spices (Reprint Edition - 2010), National Institute of Industrial Re, 2010, p. 101
  4. Teresa de Noronha Vaz, Peter Nijkamp, Jean-Louis Rastoin, Traditional food production and rural sustainable development: a European challenge, Ashgate Publishing, Ltd., 2009, p. 106