Прејди на содржината

Прекудунавска Унгарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прекудунавската регија во Унгарија

Прекудунавска Унгарија, или Задунавската Унгарија или Западна Унгарија , е еден од унгарските традиционални региони. Прекудунавскиот регион во голема мера е одделена од другите два региони со реката Дунав, а оттаму потекнува името на реката, гледано од аголот на Будимпешта .

Историја[уреди | уреди извор]

Балатонското кнежевство за време на владеењето на кнезот Коцељ

Во античко време, панонските племиња живееле во областа на денешната западна Унгарија, кои во 1 век н.е. ги освоиле Римјаните , создавајќи ја провинцијата Панонија . [1] Во 4 и 5 век, оваа област честопати била опустошена од варварските народи, а во 6 век биле под власта на Авар. Потоа, на територијата на денешната разрушена римска провинција Панонија, се населиле жителите на словенско население, што е познато под името Панонски Словени. Во средината на 9 век, постоела посебна словенечка држава - Балатонското кнежевство . До крајот на 9 век започнало унгарското освојување на овие области, [2] кои биле вклучени во составот на унгарската држава, или второто Кралството Унгарија . Денешниот просторен обем на оваа област е дефиниран по 1918 година. година, кога нови граници биле повлечени кон соседните земји.

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Езерото Балатон со врвот Бадачоњ

Овој регион го зафаќа западниот дел на Унгарија и има три помали регионални единици:

 • Јужна прекудунавска област
 • Централна прекудунавска област
 • Западна прекудунавска област

Водни површини во регионот[уреди | уреди извор]

Езера[уреди | уреди извор]

Реки[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Mócsy 2014.
 2. Bowlus 1995.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Bowlus, Charles R. (1995). Franks, Moravians, and Magyars: The Struggle for the Middle Danube, 788-907. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
 • Ивић, Алекса (1914). Историја Срба у Угарској од пада Смедерева до сеобе под Чарнојевићем (1459—1690). Загреб.
 • Маловић, Гојко (2010). Сеоба у матицу: Оптирање Срба у Мађарској 1920-1931. 1. Нови Сад: Матица Српска.
 • Маловић, Гојко (2010). Сеоба у матицу: Спискови српских оптаната у Мађарској 1920-1931. 2. Нови Сад: Матица Српска.
 • Mócsy, András (2014) [1974]. Pannonia and Upper Moesia: A History of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire. New York: Routledge.
 • Рокаи, Петер; Ђере, Золтан; Пал, Тибор; Касаш, Александар (2002). Историја Мађара. Београд: Clio.
 • Хорват, Александар (2013). Барања 1918-1922. Нови Сад: Мало историјско друштво.