Метилдопа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метилдопа
Систематско (IUPAC)
(S)-2-amino-3-(3,4-dihydroxyphenyl)-2-methyl-propanoic acid
Клинички податоци
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa682242
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • CA: само
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Oral, IV
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостapproximately 50%
МетаболизамХепарен
Полувреме на елиминација105 minutes
ЕкскрецијаRenal for metabolites
Назнака
CAS-број555-30-6 Ок
ATC кодC02AB01
C02AB02 (racemic)
IUPHAR/BPS5217
DrugBankDB00968 Ок
ChemSpider35562 Н
UNII56LH93261Y Ок
ChEMBLCHEMBL459 Н
Хемиски податоци
ФормулаC10H13NO4
Моларна маса211.215 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)

Метилдопа е алфа-адренергичен агонист (селектиен за α2-адренергичниот рецептор). Се користи како антихипертензив. Претставува лек од избор за третман на висок крвен притисок за време на бременост.

Метилдопа бил откриен во 1960 година.

Фармакокинетика[уреди | уреди извор]

Метилдопа покажува варијабилна апсорпција од гастроинтестиналниот тракт. Се метаболизира во црниот дроб и цревата и се излачува преку урината.