Прејди на содржината

Маја (филозофија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Маја (илузија))
Дел од статиите
Хиндуизам
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Маја (санскрит माया māyā, во индиските религии има повеќе значења. Маја е главно божество кое ги создава, ги овековечува и управува со илузијата и соништата во универзумот.[1] Секој човек, секој физички предмет од гледна точка на вечноста е како мала капка вода од огромниот океан. Целта на просветлувањето е да се сфати дека разликата меѓу „јас“ и универзумот е лажна поделба.

  1. Брод, Џефри (2003). Светски религии. Winona, MN: Saint Mary's Press. ISBN 978-0-88489-725-5.