Краеви во Словачка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Словачки краеви
Kraje Slovenska
Категоријаунитарна држава
МестоСловачка Република
Број8 краеви
Населенија577.000 (Трнавски) – 831.000 (Прешовски)
Површини2.052,6 км2 (Братиславски) – 9.454,8 км2 (Банскобистрички)
Управакрајска, државна
Подединициокрузи

Словачка е административно поделена на осум самоуправни краеви (словачки: samosprávne kraje), кои наполно се совпаѓаат со уставните „виши територијални целини“ (vyššie územné celky).[1] Краевите понатаму се поделени на вкупно 79 окрузи (okresy).

Список на краеви во Словачка
Знаме Грб Крај Административно средиште Население

(2022)

Површина
(км²)
Густина
(жит./км²)
NUTS (3. ниво)

код

Bratislavsky vlajka.svg Coat of Arms of Bratislava Region.svg Братиславски Братислава 664.000 2.052,6 321,34 SK010
Trnavsky vlajka.svg Coat of Arms of Trnava Region.svg Трнавски Трнава 556.000 4.172,2 135,08 SK021
Trenciansky vlajka.svg Coat of Arms of Trenčín Region.svg Тренчински Тренчин 577.000 4.501,9 130,14 SK022
Nitriansky vlajka.svg Coat of Arms of Nitra Region.svg Нитрански Нитра 682.000 6.343,4 106,67 SK023
Zilinsky vlajka.svg Coat of Arms of Žilina Region.svg Жилински Жилина 685.000 6.808,4 101,54 SK031
Banskobystricky vlajka.svg Coat of Arms of Banská Bystrica Region.svg Банскобистрички Банска Бистрица 651.000 9.454,8 68,52 SK032
Presovsky vlajka.svg Coat of Arms of Prešov Region.svg Прешовски Прешов 831.000 8.974,5 91,92 SK041
Kosicky vlajka.svg Coat of Arms of Košice Region.svg Кошички Кошице 795.000 6.751,9 118,32 SK042
Вкупно 5.441.000 49.035 111,3

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. слов. vyššie územné celky, VÚC

Надворешни врски[уреди | уреди извор]