Кисела детелина

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Oxalis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кисела детелина
Oxalis acetosella LC0190.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Oxalis
Вид: Кисела детелина
Биномен назив
Oxalis acetosella
L.
Common wood sorrel
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Oxalidales
Family: Oxalidaceae
Genus: Oxalis
Species:
O. acetosella
Binomial name
Oxalis acetosella

Oxalis acetosella, кисела детелина или обична кисела детелина, претставува вид на ризоматозна цветна билка од фамилијата Oxalidaceae, вообичаена во поголемиот дел од Европа и делови од Азија. Специфичниот епитет acetosella се однесува на неговиот кисел вкус. Заедничкото име дрвената киселица често се користи за други растенија од родот Oxalis . Во поголемиот дел од својот асортиман, тој е единствениот член од својот род и оттука едноставно познат како „ кисела детелина “. Додека обичната дрвена киселица може да се користи за да се разликува од повеќето други видови на Оксалис, во Северна Америка, Оксалис Монтана се нарекува и обична дрвна киселица. Познат е и како Алилуја бидејќи цвета помеѓу Велигден и Педесетница, кога се пеат Псалмите кои завршуваат со Алилуја.

Опис[уреди | уреди извор]

Оксалис ацетосела, Ото Вилхелм Томе Флора фон Дојчланд Остеррајх и дер Швајц (1885)

Ова растението има тролисто сложени листови, ливчињата во облик на срце и превиткани низ средината, кои се јавуваат во групи од по три на ливчиња до 10 centiметарs (0.33 ст) долго. Цвета од пролет до средината на летото со мали бели шазмогамни цветови со розови ленти. Црвени или виолетови цветови, исто така, се појавуваат ретко.[1] Во текот на ноќта или кога врне, цвеќињата се затвораат и листовите се преклопуваат.

Како и кај другите видови киселица од дрво, листовите на ова растение понекогаш се јадат. Оксалат наречен „сал ацетосела“ порано се извлекувал од растението преку вриење.

Oxalis acetosella расте во Феникс Парк, Даблин, Ирска.

Друг сличен цвет на киселата детелина е и Anemonoides nemorosa (дрвена анемона). И двете имаат бели цветови, мали се и се наоѓаат на дрвенести засенчени места. Меѓутоа, Anemonoides nemorosa има палматно лобуси лисја и нема вистински ливчиња, туку големи сепали кои се ливчиња.[2]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Киселата детелина рассте во шуми и засенчени места на северната хемисфера .[1]

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Ова растение најчесто се наоѓа во Велика Британија[1] и Ирска.[3]

Забелешка[уреди | уреди извор]

Обичната кисела детелина од дрво понекогаш се нарекува шамрок и се дава како подарок на Денот на Свети Патрик . Ова се должи на нејзиниот трифолен лист налик на детелина и на раните референци за јадење шамрок. И покрај ова, општо прифатено е дека растението опишано како шамрок е вид на детелина, обично помала детелина ( Trifolium dubium ).

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Blanchan, Neltje (2005). Wild Flowers Worth Knowing. Project Gutenberg Literary Archive Foundation.
  1. 1,0 1,1 1,2 Clapham, A.R., Tutin, T.G. and Warburg E.F. 1968. Excursion Flora of the British Isles. Cambridge University Press. ISBN 0 521 04656 4 Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Clapham“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Clapham“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Parnell, J. and Curtis, T. 2012. Webb's An Irish Flora. Cork University Press. ISBN 978-185918-4783
  3. Scannell, M.J.P. and Synnott, D.M. 1972 Census Catalogue of the Flora of Ireland Dublin Paperback. Stationery Office. ASIN: B0006CRR94 pp 127

Надворешни врски[уреди | уреди извор]