Каср Амра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Касер Амра*
Светско наследство на УНЕСКО

The Qasr Amra
Држава Јордан
Тип култура
Критериуми i, iii, iv
Навод 327
Регион** Арапски полуостров
Записно минато
Запис 1985  (9th заседание)
* Име според официјален запис на списокот.
** Регион според класификацијата на УНЕСКО.

Касер Амра (арапски:قصر عمرة‎), познат како “Пустинска тврдина“ се наоѓа во источниот дел на Јордан. Замокот бил изграден во почетокот на 8 век (најверојатно од 711 до 715 година) од страна на умајадскиот калиф Валид I, чие господарство во овој регион во тоа време нараснувало. Замокот е една од најважните примери за раната исламска архитектура и исламска уметност. Замокот бил користен како резиденција на разни калифи. Во внатрешноста е обликувана со фрески, кои опишуваат ловни сцени, плодови и голи жени. Замокот содржи и бања од римско време.

Замокот во 1898 година бил откриен од страна на Алојс Мусил. Во списокот на светско и културно наследство на УНЕСКО бил вклучен во 1985 година.