Канцелар на Германија (1949-денес)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сојузниот канцелар на Сојузна Република Германија (на германски наречен Bundeskanzler(in), што значи "Федерален канцелар", или Kanzler(in) за кратко) е, според германскиот устав од 1949 година, шефот на владата на Германија. Историски гледано, канцеларијата еволуираше од канцеларијата на канцелар ( германски: Kanzler, подоцна Reichskanzler, што значи "канцелар на царството "), кој првично бил основан во Северногерманскиот Сојуз во 1867 година.

Уставот од 1949 година ја зголемил улогата на канцелар во споредба со Уставот на Вајмар во 1919 година, со тоа што канцеларот бил многу повеќе независен од влијанието на Претседателот и канцелар имал право да ги постави насоките за сите области на политиката, со што канцеларот станал вистински шеф извршен директор.[1] Улогата е генерално споредлива со онаа на премиерот во другите парламентарни демократии.

8-ми и сегашен канцелар на Сојузна Република Германија е Ангела Меркел, која била избрана во 2005 година и повторно била избрана во 2009, 2013 и 2018 година. Таа е првата женска канцеларка од основањето на оригиналната канцеларија во 1867 година и е позната на германски како Bundeskanzlerin, женската форма на Bundeskanzler. Меркел е, исто така, првиот канцелар избран од падот на Берлинскиот ѕид кој се подигнал во поранешна Источна Германија.

Историја на позицијата[уреди | уреди извор]

Канцеларијата на канцеларот има долга историја, која потекнува од Светото Римско Царство. Насловот понекогаш бил користен во неколку држави од германско говорно подрачје. Моќта и влијанието на оваа канцеларија варира со текот на времето. Ото фон Бизмарк особено имал голема моќ, но не бил до 1949 година дека канцеларот е основан како централен извршен орган на Германија.

Поради неговите административни задачи, шефот на параклисот на царската палата за време на Светото Римско Царство бил наречен канцелар. Архиепископот Мајнц бил германски канцелар до крајот на Светото Римско Царство во 1806 година, додека Келнскиот архиепископ бил канцелар на Италија и архиепископот на Трир од Бургундија. Овие тројца Архиепископи биле исто така принцови-избирачи на империјата. Веќе во средниот век канцелар имал политичка моќ како Вилигис од Мајнц (Archchancellor 975-1011, регент за Ото III 991-994) или Рајналд фон Дасел (канцелар 1156-1162 и 1166-1167) под Фредерик I.

Современата канцеларска канцеларија е основана со Северногерманскиот Сојуз, од која Ото фон Бизмарк станал канцелар на Конфедерацијата (официјална германска титула: Бундесканцлер ) во 1867 година. По обединувањето на Германија во 1871 година, канцеларијата станала позната во Германија како Рајхсканцлер (" Рајх канцелар", буквално "канцелар на царството"). Од усвојувањето на сегашниот устав на Германија ("Основен закон" или "Grundgesetz") во 1949 година формалниот назив на канцеларијата е уште еднаш Bundeskanzler (Федерален канцелар).

Во сега непостоечката Германска Демократска Република (ГДР, Источна Германија), која постоела од 7 октомври 1949 до 3 октомври 1990 година (кога територијата на поранешната ГДР била обединувана со Сојузна Република Германија), не постоела позицијата канцелар. Еквивалентната позиција била наречена или министер-претседател (министерпретседател) или претседавач на Советот на министри на ГДР (Vorsitzender des Ministersrats der DDR). (Види водачи на Источна Германија. )

Види ја статијата канцелар за етимологијата на зборот.

Службен престој[уреди | уреди извор]

Од 2001 година, официјалната резиденција на канцеларката е Федералната канцеларија ( Bundeskanzleramt ) во Берлин . Поранешниот седиште на Сојузната канцеларија, Палата Шаумбург во поранешниот главен град Бон, сега служи како средно официјално седиште. Повлекувањето на земјата на канцеларката е Шлос Мезеберг во државата Бранденбург .

Плата[уреди | уреди извор]

Со одржување на трета највисока државна канцеларија на располагање во рамките на Сојузна Република Германија, канцеларот на Германија добива € 220,000 годишно и бонус од 22,000 евра, односно една и две третини од плата Б11 (според § 11 (1) а Федерален закон за министри  – Bundesministergesetz, BGBl. 1971 I стр.   1166 и прилог IV кон Федералниот закон за платите на службениците  – Bundesbesoldungsgesetz, BGBl. 2002 I стр.   3020).

Поврзано[уреди | уреди извор]

  1. „www.bundespraesident.de: Der Bundespräsident / Constitutional basis“. www.bundespraesident.de. Посетено на 24 March 2018.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

Книги[уреди | уреди извор]

  • Клајн, Херберт, ед. 1993 година. Германската канцеларка. Берлин: издание.
  • Паджет, Стефан, ед. 1994 година. Развојот на германската канцеларка: Аденауер на Кол. Лондон: Херст.

Статии[уреди | уреди извор]

  • Харлен, Кристин М. 2002 година. "водачки стилови на германските канцелари: Од Шмит до Шредер". Политика и политика 30 (2 (јуни)): 347-371.
  • Хелмс, Лудгер. 2001 година. "Промена на канцеларката: Ресурси и ограничувања". Германска политика 10 (2): 155-168.
  • Мајнц, Ренате. 1980 година. "Извршно водство во Германија: распределба на власта или „Канцеларска демократија?“ Во претседателите и премиерите, ед. Р. Роуз и Е.Н. Сулејман. Вашингтон, Американски институт за претпријатија. стр.   139-71.
  • Смит, Гордон. 1991 година. "Ресурсите на германскиот канцелар". Западна Европска Политика 14 (2): 48-61.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]