Швабија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Историја на Швабија)
Денешната Швабија во модерната Германија. Прикажан во жолто е Шварцвалд-Баар-Крајс, кој се наоѓа на преодната област меѓу дијалектите Швабија, Горна ренех и езерото Констанца во Алеманник. Западниот дел на округот Бодензереис не се смета за дел од модерната Швабија.
Грбот на Баден-Виртемберг ги прикажува трите лавови кои минуваат од рацете на Војводството Швабија, по потекло на грбот на Домот на Хоенштауфен. Исто така се користи за Швабија (и за Виртемберг-Баден во текот на 1945 – 1952 година) се трите роговите на грбот на Виртемберг.

Швабија ( / ови w eɪ b I ə / ;[1] германски: Schwaben, колоквијално Schwabenland или Ländle ; на англиски, исто така, архаичен Суабија или Свебија ) — културен, историски и лингвистички регион во југозападна Германија. Името е на крајот произлезено од средновековното Војводство од Швабија, едно од германските матични води, што ја претставува територијата на Аленија, чии жители наизменично се нарекувале Алемани или Свеви.

Оваа територија ќе ја опфати целата алеманска германска област, но современиот концепт на Швабија е поограничен, поради колапсот на војводството Швабија во тринаесеттиот век. Швабија, како што е сфатена во современата етнографија, грубо се совпаѓа со Швапскиот круг на Светото Римско Царство, како што стоеше за време на раниот модерен период, сега поделен меѓу државите Баварија и Баден-Виртемберг.

Швабијаните ( Швабен, еднина Швабе ) се домородци на Швабија и звучници на Швапски германски. Нивниот број е проценет на приближно 0,8 милиони од SIL Ethnologue од 2006 година, во споредба со вкупното население од 7,5 милиони во регионите на Тибинген, Штутгарт и Баварска Швабија.

Географија[уреди | уреди извор]

Како и многу културни региони на Европа, границите на Швабија не се јасно дефинирани. Сепак, денес вообичаено се смета дека го сочинува поранешниот Швабен круг или еквивалентно поранешната држава Виртемберг (со пруската провинција Хоенцолерн ) или модерните окрузи во Тибинген (со исклучок на поранешните баденски региони на округот Бодензеек ), Штутгарт, и административниот регион Баварска Швабија.

Во средниот век, терминот Швабија означувал поголемо подрачје, опфаќајќи ги сите земји поврзани со Франкиското матично војводство Аламанија кое се протегало од планините Вогези на запад до широката река Лех на исток: исто така, вклучил регионот Алзас и подоцнежниот Багран на Баден од двете страни на долината на Горна Рајна, како и модерната Швајцарија која зборува германски јазик, австриската држава Предарлска и кнежевството Лихтенштајн на југ. [се бара извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Војводство Швабија околу AD1000 е прикажано во златно жолто, вклучувајќи го и јужниот дел на Алзас, јужниот дел на Баден-Виртемберг, Баварија Швабија, Предарлска во Австрија, Лихтенштајн, источна Швајцарија и мали делови од северна Италија. Во зелено: Горна Бургундија.

Рана историја[уреди | уреди извор]

Како и цела Јужна Германија, сега Швабија е дел од културата латенската култура и како таква има келтски (гаулиски) супстрат. Во римската ера, таа била дел од провинцијата Раетија.

Името Суеба е изведено од оној на Свеви. Тој се користи веќе од Такит во 1 век, иако во поинаква географска смисла: Тој го нарекува Балтичко Море Маре Суевиум ("Свевиското Море") по Суонците и го завршува својот опис на Суонците и Ситоните со "Тука се завршува Свевија "( Hic Suebiae finis ).[2] До средината на 3 век, групите Свеви го формираат суштинскиот елемент на новата племенска алијанса позната како Амаманни, која се проширила кон римската Лимес источно од Рајна и јужно од Мајна. Аламанни понекогаш се нарекувале и Свеви дури и во тоа време, а нивната нова населба веднаш била позната како Suebia. Во периодот на миграција, Суеб (Амаманни) го преминал Рајна во 406 година, а некои од нив го основале Кралството Свеви во Галисија. Друга група се населила во делови од Панонија, откако Хунтите биле поразени во 454 година во Битката кај Недао.

Алеманците биле раководени од независни кралеви во текот на 4 до 5 век, но паднале под доминација на Франките во 6-та ( Битката за Толбиак 496).[3] До крајот на 5 век, областа населена од страна на Алемани се протегала на Алзас и на швајцарското плато, граничи со Баварија на исток, Франките на север, остатоците на римската Галија на запад, Ломбардите и Готите, обединета во Кралството Одоасер, на југ.

Името Аламаннија се користело во 8-от век, а од 9 век, Суебја повремено се користел за Аламаннија, додека Аламаннија постојано се користел за конкретно да се однесува на Алзас. До 12 век, Свевија наместо Аламаннија постојано се користеше за територијата на Војводството Швабија.[4]

Швабијанци[уреди | уреди извор]

Јазик[уреди | уреди извор]

Традиционалната дистрибутивна област на западното германско (= амеманско) дијалектно обележје во деветнаесеттиот и дваесеттиот век

SIL Ethnologue наведува проценка на 819.000 Швабски говорници од 2006 година. Ова одговара на приближно 10% од вкупното население на Swabian регионот, или околу 1% од вкупното население на Германија.

Како етно-лингвистичка група, Швабијаните се тесно поврзани со други говорници од алемански германски, т.е. Баденерс, Алзашаните, а германците зборуваат шветски.[5]

Swabian Германија традиционално се зборуваат во горниот Некар слив (возводно од Хајлброн ), по должината на горниот Дунав помеѓу Tuttlingen и Donauworth, и на левиот брег на Лех, во област во центарот на Swabian Алпите околу која се протега од Штутгарт за Аугсбург.

Многу швајбански презимиња завршуваат со наставките -le, - (L) er, -el, -ehl и -lin, обично од среден горногермански минијатурни наставката -elîn (модерен стандарден германски -lein). Примери би биле: Шојбле, Егелер, Ромел и Гмелин. Популарното презиме Шваб е изведен од оваа област, што значи буквално "швабен".

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Дунавски Швабјани ( Донаушвабен ): Банат Швабијанс, Германци од Унгарија, Германци од Романија, Германци од Србија, Сатури Мареј Швабијанс, Швабска Турција
 • Војводата од Швабија
 • Швапски деца
 • Нова Швабија
 • Швабска лига
 • Швабен Редукт (Прва светска војна)
 • Schwabenhass ( "Suabophobia")

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „definition of Swabia“. The Free Dictionary. Посетено на 4 November 2017.
 2. Germania Section 45.
 3. Also, a number of Suebi reached the Iberian Peninsula under king Hermeric and established an independent kingdom known as the Galliciense Regnum, which existed during 410–585. See Victor Vitense Persecutiones, I.
 4. in pago Almanniae 762, in pago Alemannorum 797, urbs Constantia in ducatu Alemanniae 797; in ducatu Alemannico, in pago Linzgowe 873. S. Hirzel, Forschungen zur Deutschen Landeskunde 6 (1888), p. 299.
 5. Minahan, p. 650.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group, Ltd. ISBN 978-0313309847. Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group, Ltd. ISBN 978-0313309847. Minahan, James (2000). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group, Ltd. ISBN 978-0313309847.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]