Институт за обука и истражување на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Институт за обука и истражување на Обединетите нации
Emblem of the United Nations.svg
Податотека:United Nations Institute for Training and Research Logo.svg
КратенкаУНИТАР
Основана11 декември 1963; пред 59 години (1963-12-11)
ТипИнститут за обука и истражување
Правен статусАктивност
СедиштеЖенева, Швајцарија
РаководителДиректор
Никил Сет
Матична организацијаГенерално собрание на ООН
Економски и социјален совет на ООН
Мреж. местоwww.unitar.org

Институтот за обука и истражување на Обединетите нации (УНИТАР) е посветен дел за обука на системот на Обединетите нации. УНИТАР обезбедува активности за обука и развој на капацитетите за да им помогне главно на земјите во развој со посебно внимание на најмалку развиените земји (LDCs), малите островски земји во развој (SIDS) и другите групи и заедници кои се најранливи, вклучително и оние во конфликтни ситуации.

Факти[уреди | уреди извор]

 • Основана е во 1963 година
 • Близу 55.000 учесници годишно
 • Близу 500 активности поврзани со обука годишно
 • Седиште во Женева (Швајцарија) со канцеларии во Њујорк (САД); Хирошима (Јапонија) и проектни канцеларии во Порт Харкор (Нигерија) и Исламабад (Пакистан)
 • 17 придружни центри за обука ( CIFAL )
 • Околу 220 вработени и соработници

Историја[уреди | уреди извор]

Идејата за институт за обука и истражување на Обединетите нации била спомената за прв пат во резолуцијата на Генералното собрание на ООН во 1962 година.[1] УНИТАР е основан во 1963 година, по препорака на Економскиот и социјален совет на ООН до Генералното собрание, кој го нарачал Генералниот секретар на ООН со формирање Институт за обука и истражување на Обединетите нации како автономно тело во рамките на системот на ООН .[2][3]

Создавањето на УНИТАР се совпаднало со приклучувањето на 36 држави од 1960 година, вклучително и 28 африкански држави во Обединетите нации . Тој невиден бран на деколонизација создал клучна потреба за помош, бидејќи многу од новозависните држави немале капацитет да ги обучуваат своите млади дипломати. Обликувана од нејзините први четворица извршни директори [4] потекло од новозависни африкански држави, визијата за обука на Институтот била развиена со оглед на самите потреби и приоритети на земјите приматели.

УНИТАР започнал со работа во март 1965 година. Институтот првично го имал своето седиште во Њујорк. Во 1993 година, седиштето на УНИТАР било пренесено во Женева (Швајцарија).

УНИТАР денес[уреди | уреди извор]

Мултикултурализам

Институтот обезбедува услуги за обука и учење на претставници на националната и локалната самоуправа на земјите членки на ООН и претставници на граѓанското општество од целиот свет. УНИТАР се стреми да одговори на зголемената побарувачка од земјите-членки на ООН, особено од најмалку развиените земји, за развој на капацитетите во тематските области на Агендата за одржлив развој во 2030 година .

УНИТАР им помага на владите да ги разберат климатските промени, хемикалиите и управувањето со отпадот и зелената економија . Институтот исто така им помага на министерствата за финансии преку своите курсеви за управување со јавен долг, финансии и трговија и им обезбедува на владините службеници обука за одржување на мирот и спречување конфликти. Преку својата програма за оперативни сателитски апликации ( UNOSAT ), Институтот обезбедува сателитски снимки и анализи.

Од 2003 година УНИТАР обезбедува курсеви за поддршка на општинските и регионалните лидери кои се занимаваат со сложени јавни политики .

Друга задача на институтот е да организира настани за споделување на знаење за генералниот секретар на ООН, вклучително и годишен семинар за специјални претставници на генералниот секретар на ООН, како и стратешки состаноци за оддели на ООН. УНИТАР, исто така, ги предводи меѓуагенциските иницијативи на ООН, како што е една Платформа за учење на ООН за климатските промени или Глобалната миграциска група .

Истражувачките активности на УНИТАР се фокусираат на системите на знаење и нивните практични апликации. Тие ги поддржуваат активностите за обука на Институтот преку обезбедување на средини за учење прилагодени да одговорат на потребите на возрасните ученици, со што се олеснува зголемувањето, ефикасноста и опфатот на активностите за развој на капацитетите на Институтот.

Управување[уреди | уреди извор]

Работено како автономно тело во рамките на системот на Обединетите нации, УНИТАР е предводен од извршен директор [5] и управуван од одбор на доверители.[6] Извршниот директор и членовите на Одборот на доверители ги именува генералниот секретар на Обединетите нации .

Извршни директори на УНИТАР:

Нихил Сет Индија 2015 – денес
Сали Феган-Вајлс Ирска 2012–2015 година
Карлос Лопес Гвинеја-Бисао 2007–2012 година
Марсел Андре Боисард Швајцарија 1992–2007 година
Мишел Ду-Кингју Камерун 1983–1992 година
Дејвидсон Никол Сиера Леоне 1972–1982 година
С.О. Адебо Нигерија 1969–1972 година
Габриел д’Арбусиер Сенегал 1965–1967 година

Финансирање[уреди | уреди извор]

Обука и учење

УНИТАР е организација заснована на проекти и не добива средства од редовниот буџет на Обединетите нации. Институтот е финансиран целосно од доброволни прилози главно од земји-членки на ООН, други агенции на ООН, меѓународни и меѓувладини организации, невладини организации и приватниот сектор .

Канцеларии[уреди | уреди извор]

Радарска снимка на НАСА од Даблин, Ирска

Седиштето е со седиште во Женева (Швајцарија), надополнето со две испратени канцеларии во Њујорк (САД) и Хирошима (Јапонија) и канцеларии за проекти во Порт Харкорт (Нигерија) и Исламабад (Пакистан).

УНИТАР, исто така, обезбедува обука преку својата Глобална мрежа ЦИФАЛ ( Центар на меѓународната деформација и лидери ) составена од 17 меѓународни, придружни центри за обука. Овие ЦИФАЛ центри се наоѓаат низ Азија, Африка, Австралија, Европа, Америка и Карибите .

Области на работа[уреди | уреди извор]

УНИТАР има експертиза за обука во мултилатерална дипломатија, спречување конфликти и создавање мир, прилагодување кон климатските промени, зелена економија, управување со животната средина, управување со хемикалии и отпад, локално управување, како и јавни финансии и трговија и поддршка на кохерентноста за агендата 2030 меѓу други. УНИТАР исто така служи како истражувачки центар за примена на сателитски снимки во хуманитарни, конфликтни или катастрофални ситуации, преку УНОСАТ, Програмата за оперативни сателитски апликации.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „Resolution 1827 (XVII) of 18 December 1962“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-11-30.
 2. Economic and Social Council – Thirty-sixth Session Annexes Document E/3780 United Nations Training and Research Institute – Note by the Secretary-General, 28 May 1963
 3. „General Assembly resolution 1934 (XVIII) of 11 December 1963“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-11-30. Посетено на 2020-10-25.
 4. Former UNITAR Executive Directors
 5. Nikhil Seth, United Nations Assistant Secretary-General, Executive Director, UNITAR
 6. „UNITAR Board of Trustees“. Архивирано од изворникот на 2019-01-26. Посетено на 2020-10-25.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]