Прејди на содржината

Изборно Кнежевство Баден

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изборно Кнежевство Баден
Kurfürstentum Baden
1803–1806
Flag of Баден
Flag
Coat of arms of Баден
Coat of arms
Изборно Кнежевство Баден
Изборно Кнежевство Баден
СтатусДржава на Свето Римско Царство
(1803–1806)
Главен градКарлсруе
Говорени јазициГермански
УредувањеФеудална монархија
Кнез избирач 
• 1803-1806
Карл Фридрих
Историја 
• Основана
1803
• Престанала да постои
1806
Претходници
Наследници
Маркгрофовија Баден
Големо Војводство Баден

Изборно Кнежевство Баден (германски: Kurfürstentum Baden) — држава на Светото Римско Царство од 1803 до 1806 година. Во 1803 година, Наполеон му ја доделил функцијата изборен кнез на Карл Фридрих, но во 1806 година, Франц II го распуштил Царството. Баден тогаш постигнал суверенитет, а Карл Фридрих станал Голем Војвода.

Историја[уреди | уреди извор]

Француската револуција започнала во 1789 година, а на нејзиниот почеток, Маргрофството Баден било обединето под Карл Фридрих, но не формирало компактна територија. Неговата вкупна површина била само околу 3.500 км2, која се состоела од голем број изолирани области кои лежеле на двата брега на Рајна. Карл Фридрих настојувал да ги стекне интервентните делови на земјата, за да и даде територијално единство на својата земја. Неговата можност да го стори тоа се појавило за време на Француските револуционерни војни. Кога избувнала војната помеѓу Првата француска република и Светото Римско Царство во 1792 година, Маркгрофовијата Баден се борела за Домот на Хабсбург. Сепак, нивната земја била уништена како резултат на тоа, и во 1796 година Маркгрофот бил принуден да плати обештетување и да ги отстапи своите територии на левиот брег на Рајна на Француската Прва Република.

Среќата, сепак, набрзо го свртела својот пат. Со германската медијатизација од 1803 година, и во голема мера благодарение на добрите функции на Александар I од Русија, Карл Фридрих ја добил епископијата во Констанца, дел од електоратот на Пфалц и други помали области, заедно со престижот да биде именуван за изборен кнез. Во 1805 година ја сменил страната и се борел за Наполеон. Како резултат на тоа, подоцна во 1805 година, кога се случил мирот во Пресбург, тој го добил Брајсгау и други територии на сметка на Австриското Царство. Во 1806 година, кнезот избирач на Баден го потпишал Рајнбундактот, приклучувајќи се на Рајнскиот Сојуз. По распаѓањето на Светото Римско Царство, Карл Фридрих прогласил суверенитет и на тој начин го создал Големото Војводство Баден, добивајќи и други територијални додатоци.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Марија Шимке (уред.): Владини досиеја на електоратот и Големото војводство Баден 1803–1815 . Извори за реформите во државите на Рајнската Конфедерација, том 8. Минхен: Oldenbourg Wissenschaftsverlag 2011, ISBN 978-3-486-58677-0
  • Изборна државна организација Баден. Во 13 едикти вклучувајќи додатоци и додатоци. Карлсруе 1803
  • Адам Игназ Валентин Хеуниш : Големото Војводство Баден, опишано историски, географски, статистички и топографски. Хајделберг, издавачка куќа на Универзитетската книжарница Јулиус Гросшен, 1857