Заедница на Македонците во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Заедницата на Македонците во Албанија ги обединува друштвата и организациите на Македонците коишто живеат во Албанија. Оваа заедница ги опфаќа друштвата „Преспа“, Мир", „Гора“ и „Мед“. Според неофицијалните податоци со кои располага Заедницата на Македонците, во Албанија денеска живеат околу 150.000 етнички Македонци кои претежно живеат во областите Мала Преспа, Голо Брдо и Гора, но и низ сите поголеми градови во Албанија: Тирана, Корча, Елбасан и др.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]