Прејди на содржината

Жорж Сименон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Жорж Сименон (1903 - Лозана, Швајцарија 4 септември 1989), белгиски писател, „татко“ на познатиот инспектор Мегре. Напиша повеќе од 500 книги, вклучувајќи ги и романите и автобиографските дела. Главен јунак во осумдесеттина негови книги е инспекторот Мегре за кој се снимени повеќе од 60 филмови.