Етил ксантинска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Етил ксантинска киселина
Молекула на етил ксантинска киселина
Назнаки
151-01-9
EC-број 205-780-8 [1]
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 8823
UNII B7B55M6MK1 [1]
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Безбојна мрсна течност[1][2]
Точка на топење
Точка на вриење
Малку[1]
Киселост (pKa) 1.6[3]
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Етил ксантинска киселина е органско соединение со хемиска формулаCH
3
CH
2
OCS
2
H Може да се гледа како О - етил естер на дитиокарбонска O, S -киселина (формулата на таа киселина еS=C(OH)(SH)). Етил ксантичната киселина спаѓа во категоријата тиоакиселини, каде што префиксот тио- значи дека атом на кислород во соединението се заменува со атом на сулфур.

Подготовка[уреди | уреди извор]

Етил ксантинската киселина се добива со дејство на разредена сулфурна киселина на калиум етил ксантат на 0 °C.

Својства[уреди | уреди извор]

Етил ксантинска киселина е безбојна нестабилна мрсна течност. Се распаѓа над 25 °C (77 °F) во јаглерод дисулфид и етанол.

Естери на етил ксантинска киселина[уреди | уреди извор]

Метил етилксантат или О -етил S -метил дитиокарбонат, метил естер на етил ксантинска киселина
Етил етилксантат или О, S -диетил дитиокарбонат, етил естер на етил ксантинска киселина

Метил и етил естерите на етил ксантинската киселина се безбојни, мрсни течности со продорен мирис.[4]

Реакции[уреди | уреди извор]

Етил ксантската киселина реагира со вода или влага и произведува јаглерод дисулфид.  

Безбедност[уреди | уреди извор]

Во експеримент со бели стаорци, хронично изложените стаорци со вдишување на етил ксантинска киселина открија поголема фреквенција на хромозомски преуредувања во лимфоцитите на периферната крв од контролните стаорци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 „Ethylxanthate“. PubChem.
  2. „Xanthic acid“. merriam-webster.com.
  3. Millican, Robert J.; Sauers, Carol K. (1979). „General acid-catalyzed decomposition of alkyl xanthates“. The Journal of Organic Chemistry. 44 (10): 1664–1669. doi:10.1021/jo01324a018.
  4. „Xanthic acid“. dictionary.com.