Ериксија (дијалог)

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Ериксија (грчки: Ἐρυξίας) ― сократски дијалог кој му се припишува на Платон, но кој е сметан за лажен. Сместен е во Стоата на Зевс Елевтериос и го прикажува Сократ во разговор со Критија, Ериксија и Ерасистрат (внук на Фајакс).[1]

Дијалогот се однесува на темата богатство и доблест. Положбата на Ериксија дека е добро да се биде материјално просперитетен е поразена кога Критија тврди дека имањето пари не е секогаш добра работа. Сократ тогаш покажува дека парите имаат само конвенционална вредност.[2] Во аргументот упатен до Критија, Сократ заклучува дека парите никогаш не можат да бидат сметани за корисни, дури и кога се користат за купување нешто корисно.[2] Конечниот заклучок на делото Ериксија е дека најбогатите се најбедни затоа што имаат толку многу материјални потреби.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. E. Taylor, (2001), Plato: the man and his work, page 548. Dover
  2. 2,0 2,1 John Madison Cooper, D. S. Hutchinson, (1997), Plato, Complete works, page 1718. Hackett Publishing
  3. William Keith Chambers Guthrie, (1986), A history of Greek philosophy, page 397. Cambridge University Press

Надворешни врски[уреди | уреди извор]