Епаноми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Епаноми на карта
Μύτη Επανομής (Bird's eye).jpg

Епаноми или Апанами (грчки: Επανομή) — мало гратче во Општина Солунски Залив, Егејска Македонија, на 25 км од центарот на градот Солун. Бројот на жители изнесува 8.671 (2001).

Епаноми има долга историја, со оглед на тоа што се смета е втора најстара населба во Егејска Македонија и била населена уште од неолитскиот период. Епаноми е мало гратче чијашто економија се заснова на туризам и земјоделство. Познато е помеѓу Грците по своите брегови и прекрасни организирани плажи со сино знаме, лесно достапни од Солун. Исто така е познато по својата традиција на добро вино и ципура.

Предлошка:Солун