Експедиција на Гугунијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Експедиција на Гугунијан претставувала обид од една мала група на ерменски националисти од Русија да започнат вооружен конфликт во Османлиското Царство односно во вилаетите каде живееле Отоманските Ерменци.

Лидерот на експедицијата Саркис Гугунијан бил загрижен како и многу други Ерменци кои живееле во Русија за нивните браќа кои живееле под деспотската власт на султанот Абдул Хамид II. Во почетокот лидерот имал руска поддршка за нападот но многу бргу руските власти му забраниле да прави било какви дејствија без нивна согласност. Но со поддршка од богатите Ерменци во Тбилиси и Баку тој заедно со уште 120 револуционери влегле на османлиска територија во септември 1890 година, но уште при првиот судир се повлекле во Русија.

Кога пристигнале на руска територија тие биле пресретнати од Козаците и упасени. 23 од уапсените биле осуденио на смрт а голем дел од останатите биле пратени на принудна работа на Сибир.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Suny, Ronald Grigor (1993). Looking Toward Ararat: Armenia in Modern History. Indiana University Press. стр. 304 pages. ISBN 0-253-20773-8.
  • Ternon, Yves (1996). Les Arméniens. Seuil. стр. 436 pages. ISBN 2-02-025685-1.