Цариградски протести (1890)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цариградски протести
Датум27 јули 1890
МестоКумкапи, Цариград
НачиниПротести
Страни во судирот
Османлиско Царство османлиски војници

Цариградските протести се случиле на 27 јули 1890 година во населбата Кумкапи во Истанбул. Во овие протести биле убиени повеќе лица вклучувајќи и еден полицаец а голем број биле повредени.

Протестите биле организирани од страна на Ерменската Цариградска патријаршија и Социјалистичката партија за будење на ерменското угнетувано население во Османлиското Царство[1]. Во почетокот демонстрантите упатиле барање до патријархот и Националното собрание по кое патријархот бил принуден да се приклучи кон поворката која се упатила кон палатата Јилдиз.[2]. Демонстрантите главно од Високата порта барале да се исполни членот 61 од Берлинскиот договор кој гласел дека Високата Порта се задолжува да воведе реформи за локалното ерменско население и да осигури нивна безбедност од Курдите и Черкезите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Khan-Azat, op. cit., VI (February 1928), pp. 124–125
  2. „Fighting In Constantinople.; The Armenian Patriarch Mobbed – Soldiers And Rioters Killed“. New York Times. 29 July 1890.