Ханасорски поход

Од Википедија — слободната енциклопедија
Канасорски поход
Khanasor fidai.jpg
Датум 25 јули - 27 јули 1897
Место Османлиско Царство Канасор
Исход ерменска победа.
Завојувани страни
Курди од Канасор Ерменска револуционерна федерација
Социјалдемократска партија
Арменаканс

Канасорскиот поход претставувал напад на ерменските ајдуци на чело со Ерменската револуционерна федерација против курдските племиња на 25 јули 1897 година како последица од масакрот над населението во Ван во 1896 година кога од страна на курдските племиња биле убиени голем број на Ерменци кои требало да се повлечат кон Персија. Овој настан следувал по една година од зазимањето на Отоманската банка. Курдите биле опседнати во областа на Канасор. Во раните утрински часови на 25 јули 1897 околу 250 револуционери ги нападнале позициите на курдските племиња по кое биле убиени сите мажи а биле поштедени единствени жените и децата.