Европска обединета левица - Нордиска зелена левица

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европската обединета левица - Нордиска зелена левица (ЕОЛ-НЗЛ) е политичка група во Европскиот Парламент составена од социјалистичките и комунистичките партии.[1][2][3] Од 2005 година има 41 пратеник.

Составена е од две подгрупи, Европската обединета левица (која е составена од јадро на партии кои се членки на Партијата на европската левица и од останати неповрзани левичарски партии) и од Нордиската зелената левица која е составена од партиите припаднички на Сојузот на нордиската зелената левица од Шведска и Финска.

Историја[уреди | уреди извор]

Корените на ЕОЛ-НЗЛ се од 1989 година, кога Италијанската комунистичка партија, Шпанската обединета левица, Социјалистичката народна партија од Данска и Синаспизмос од Грција основаа група наречена Европска обединета левица. Италијанската партија, по промената на партиската идеологија од еврокомунизам во социјалдемократија, ја напушти групата и се приклучи кон Партијата на европските социјалисти.

Кратко време потоа, групата се проширува со други партии и се формира како политичка група на почетокот на четвртиот мандат на Европскиот Парламент во 1994 година под името Конфедерална група на Обединетата европска левица. Во тоа време групата ја сочинуваат: Шпанската обединета левица, Француската комунистичка партија, Партијата на обновените комунисти од Италија, Португалската комунистичка партија, Комунистичката партија на Грција и Синаспизмос.

Партии членки[уреди | уреди извор]

Во моментот партии членки на ЕОЛ-НЗЛ се:

Асоцијативни партии се:

Асоцијативни партии членки на ЕОЛ-НЗЛ се и две партии од земји кои не се членки на ЕУ. Тоа се:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Nordsieck, Wolfram (2019). „European Union“. Parties and Elections in Europe. Архивирано од изворникот 8 June 2017. Посетено на 30 May 2019.
  2. Alexander H. Trechsel (13 September 2013). Towards a Federal Europe. Taylor & Francis. стр. 72. ISBN 978-1-317-99818-1.
  3. Marlies Casier; Joost Jongerden (9 August 2010). Nationalisms and Politics in Turkey: Political Islam, Kemalism and the Kurdish Issue. Taylor & Francis. стр. 203. ISBN 978-0-203-84706-0.