Шин Фејн

Од Википедија — слободната енциклопедија
Простории на Шин Фејн во Трaлe, во областа Кери

Шин Фејн (ирски: Sinn Féin - “ние самите“) е назив за неколку националистички партии во Ирска. Всушност, се работи за политичко крило на ИРА (Ирска републиканска армија) и републиканска партија чиј основач е Артур Грифит. Партијата била основана во 1905 година и се води од идеологијата на социјализмот и ирскиот републиканизам, односно се залага за обединување на Република Северна Ирска со матичната држава Ирска.

Нејзините претставници се наоѓаат во Даил Еиран (Ирскиот парламент)[1].

Наводи[уреди | уреди извор]