Прејди на содржината

Еак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еак и Телемон

Еак, (грки јазик |Аиакос; латински јазик|Aeacus)е син на богот Зевс и нимфата Егина. Крал на островот Егина, а по смртта еден е од тројцата судиии во Адот.

Митологија[уреди | уреди извор]

Еак се родил на островот кој се наоѓа помеѓу Атика и Арголида, а го носи името на неговата мајка Егина. Каога пораснал, неговиот татко му дал да владее со островот, и ниту еден смртник не му био рамен по истинољубивоста и правдољубивоста. Толку бил чесен па дури и самите богови го повикувале да им пресудува во нивните спорови.

Бил син на Зевс и нимфата Егина, ќерка на речниот бог Асоп. кога кралството му било во најголем процут, Хера, Зевсовата жена, која била љубоморна на Еаковата мајка Егина, го обиколила островот со магла и размножила змии отровници кои ги затруле сите извори и потоци така да умреле сите жители на островот.

Еак во очај го замолил татко му Зевс за помош да му насели остров со луѓе кои ќе бидат работни и грижливи како мравки. Зевс му пратил сону во кој мравки прекриле храст, а кога Еак го затресол храстот, мравките попаѓале на земја и се претвориле во луѓе.

Кога Еак се разбудил око него имало луѓе, и тој ги нарекол Мирмодонци.[1].

Еднаш за време на голема суша Еак го замолил Зевса за помош, а тој му пратил дожд. Еак во знак на благодарност на Зевс му иѕградил храм во Егини, и му помогнал на Посејдон и Аполон да ги изградат тројанските ѕидини.

Славата и моќта Еак не ја изгубил ниту по својата смрт - станал со зевсовите синови Минос и Радамант, еден од судиите во подземниот свет Ад. Еак им судел на Европејците (Грците), Радамант на источњаците, а Минос го имал одлучувачкиот глас.[2].

Еаковиот син Теламон станал саламински крал и бил татко на Ајант и Теукро, а синот Пелеј станал фтијски крал и татко на најголемиот јунак во Тројанската војна, Ахил.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]