Долгопрст ноќник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Myotis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Long-fingered bat
Myotis capaccinii 0105b.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Myotis
Вид: Long-fingered bat
Биномен назив
Myotis capaccinii
Bonaparte, 1837
Distribution of long-fingered bat
Long-fingered bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Myotis
Species:
M. capaccinii
Binomial name
Myotis capaccinii

Bonaparte, 1837
Distribution of long-fingered bat

Долгопрстиот лилјак ( Myotis capaccinii ) е месојаден вид вечерен лилјак . Роден е во крајбрежните области околу Средоземното Море, како и на неколку делови од копно во западен Иран . Поради фактот што неговата популација е во опаѓање, таа е наведена како ранлива на Црвената листа на IUCN од 1988 година.[1]

Физички карактеристики[уреди | уреди извор]

Долгопрстиот лилјак е вечерен лилјак со средна големина со карактеристично големи стапала (оттука и неговото име) и поистакнати ноздри од другите европски видови <i id="mwFg">Myotis</i> . Неговата должина се движи од 47–53 milliметарs (0.154–0.174 ст), и тежи до 7–13 grams (0.25–0.46 oz) .[2] Должината на задните стапала на лилјакот со долги прсти е од 10 до 10–13 milliметарs (0.033–0.043 ст) .[3] на кој имаат и долги влакна. Косата е темно сива во основата, со светло зачадена сива коса од грбната страна и светло сива коса од вентралната страна.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Долгопрстиот лилјак е роден во крајбрежните региони на Мароко, Алжир и Тунис ( Северна Африка ), делови од Пиринејскиот Полуостров, Јужна и Југоисточна Франција, Бугарија, Италија и дел од Балканскиот Полуостров . Може да се најде и на некои острови во Средоземното Море, како Мајорка и Менорка .[4] Во Азија се дистрибуира од Турција преку Сирија и Либан до Израел, Иран, Ирак и Узбекистан. Населува мочуришта и пештери до надморска височина од 900 метарs (3,000 ст) .[1]

Се смета дека сегашната популација на долгопрстите лилјаци се намалува. Во Шпанија, тој се намали меѓу 30-50% од 2006 година, веројатно опфаќајќи помалку од 10.000 индивидуи во 30 колонии со повеќе од 20 лилјаци. Во Франција, познатото население е помалку од 3.800 единки. Бугарското население се проценува на околу 20.000 поединци. Позастапен е во источниот од западниот регион.[1]

Однесување и екологија[уреди | уреди извор]

Долгопрстиот лилјак живее во области со варовник, по можност на пошумен или на терен со грмушки, во близина на проточна вода. Летните и зимските живеалишта се секогаш во пештери, каде што е познато дека формираат групи до 500 единки. Тоа е месојад, ориентиран кон вода, ловечки риби, водни инсекти и други мали без'рбетници, како што се остракоди и водни болви .[4][5] Како лилјак што живее во пештера, има потреба од подземни засолништа за да се издигне.[6] Тој бара храна преку водни тела и живее во области кои вклучуваат водни патишта без неред. Поради однесувањето на „трагање“, очигледно претпочита реки пошироки од 10 метарs (33 ст) со големи количества крајбрежна вегетација што спречува водата да стане премногу нарушена од ветерот. Мирната вода обезбедена преку овие услови ѝ овозможува поефикасно да ја користи ехолокацијата додека бара храна, наместо суровите услови што обично се забележуваат околу другите водни тела. Исто така, бара храна додека патува до својата област на избор за потрага по храна, постигнувајќи повеќе на едно патување. Неговите места за издигнување во лето се во просек 50 kiloметарs (160,000 ст) освен оние во зима, кои се движат до 140 kiloметарs (460,000 ст) .[1]

Репродукција[уреди | уреди извор]

Малку е познато за репродуктивниот циклус на овој вид. Парењето започнува во август и може да продолжи до крајот на зимата и раната пролет. Бременоста на долгопрстиот лилјак трае шест до осум недели. Породилиштата се во пештери, формирани во лето, со до 500 женки во кластери на покривот на пештерата, каде што има многу малку мажјаци. Раѓањето на долгопрстиот лилјак се случува во средината до крајот на јуни, со родено само едно кученце, кое се одвикнува по приближно четири до шест недели.[се бара извор]

Закани[уреди | уреди извор]

Трите главни закани за сите видови лилјаци се: исчезнување и вознемирување на живеалиштата, промена на областите за потрага по храна и пестициди. Долгопрстиот лилјак е во голема мера погоден од првите две закани, а туризмот е една од водечките причини за трендот на опаѓање на населението. Дадени се многу други предлози за да се објасни намалувањето на бројот на населението. Долгопрстиот лилјак строго зависи од подземните засолништа и повеќето локализирани изумирања се предизвикани од нарушување на живеалиштата за размножување. Населението во Западна Европа е подложно на нарушување на живеалиштата и живеалиштата,[7] додека во Франција промената на реките е една од причините за намалувањето на населението. Главниот плен на M. capaccinii, chironomids, акумулира токсични соединенија што може да доведе до смрт кај овие лилјаци. Во Северна Африка, некои долгопрсти лилјаци се убиени и користени за медицински цели.[1]

Конзервација[уреди | уреди извор]

Долгопрстиот лилјак е заштитен со националното законодавство во повеќето земји од неговиот опсег. Има меѓународни правни обврски за заштита како што се Бонската конвенција и Бернската конвенција. Долгопрстите лилјаци се вклучени во Анекс II и IV од Директивата на ЕУ за живеалишта и видови, што значи дека им се потребни посебни мерки за зачувување. Во Шпанија се поставени огради за да се заштитат неколку познати колонии. За да се заштити овој вид од загрозување или исчезнување, идните мерки што треба да се преземат вклучуваат заштита на колониите и подобрување на квалитетот на водата.[1] Некои предложија дека треба да се избегнува исцрпување на водоносните слоеви и промена на водните тела во близина на живеалиштата, и бидејќи видот зависи од вода без неред и достапност на плен, приоритет треба да биде заштитата на големите водни патишта во близина на живеалиштата.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Paunović, M. (2016). Myotis capaccinii. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T14126A22054131. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T14126A22054131.en. Посетено на 15 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 15 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „Long-fingered bat videos, photos and facts - Myotis capaccinii“. Arkive (англиски). Архивирано од изворникот на 2009-02-27. Посетено на 2018-04-30.
  3. „Fishing long-fingered bats (Myotis capaccinii) prey regularly upon exotic fish“. PLOS ONE. 8 (11): e80163. 2013. doi:10.1371/journal.pone.0080163. PMC 3842425. PMID 24312200.
  4. 4,0 4,1 Antoni Alcover, J., уред. (1988). „Mamífers Actuals“. els Mamífers de les Balears. Palma de Mallorca: Editorial Moll. стр. 92–93. ISBN 84-273-0265-7. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „fish“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  5. Aihartza, J. R.; Goiti, U.; Almenar, D.; Garin, I. (2003). „Evidences of Piscivory by Myotis capaccinii (Bonaparte, 1837) in Southern Iberian Peninsula“. Acta Chiropterologica. 5 (2): 193–198. doi:10.3161/001.005.0204.
  6. 6,0 6,1 Almenar, D.; Aihartza, J.; Goiti, U.; Salsamendi, E.; Garin, I. (2009). „Foraging behaviour of the long-fingered bat Myotis capaccinii: implications for conservation and management“. Endangered Species Research. 8: 69–78. doi:10.3354/esr00183. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Almenar_2009“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  7. Guillen A, Ibanez C, Perez JL, Hernandez LM, Gonzalez MJ, Fernandez MA, Fernandez R (1994) Organochlorine residues in Spanish common pipistrelle bats (Pipistrellus pipistrellus).

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

Предлошка:Myotinae nav