Добривое Видиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Добривое Видиќ
Роден 24 декември, 1918 година
Чачак, Кралство СХС
Починал 3 март, 1992 година
Белград, Србија, СФРЈ

Добривое Видиќ (Чачак, Кралство СХС, 24 декември 1918Белград, Србија, СФРЈ 3 март 1992) — припадник на младинското и комунистичкото движење. Учесник во НОВ на Македонија и Југославија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Бил член на СКОЈ од 1938 година, а на КПЈ од 1939 година. Бил секретар на Покраинскиот комитет на СКОЈ за Македонија и член на Покраинскиот комитет на Комунистичката Партија во Македонија од 1940-1941.[1] Во април 1940 година се формирал Покраински комитет на КПЈ за Македонија во состав: политички секретар:Методи Шаторов — Шарло, оргакизационен секретар: Петар Ивановски, членови: Коце Стојановски, Добривое Видиќ и Орде Николов.[2] Од летото 1941 година учествувал во НОВ на територијата на Војводина.[1]

Во една белешка на бугарскиот амбасадор во Белград, Рајко Николов, од 4 јуни 1978 година, соопштува за говорот на Добривое Видиќ кој остро ги нападнал бугарските позиции со зборовите: „Тој ни припишува територијални претензии не само кон Македонија туку и кон делови од Србија. Антибугарската пропаганда се засилува. Всушност се распалува бугарофобијата. Нас, Бугарите, нѐ претставуваат како олицетворение на злото. Се создава атмосфера во која луѓето овде се плашат да комуницираат со нас…“ [3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Киселиновски и др., д-р Стојан (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 103. ISBN 9989-624-46-1.
  2. Фиданова, Славка (1980). КПЈ во Македонија во времето од 1929 година до Априлската војна (PDF). Скопје: ИНИ. стр. 96.
  3. НМ (2021-11-23). „Од Живков до Радев, исти денационализаторски политики кон Македонците“. Нова Македонија. Посетено на 2023-12-03.