Прејди на содржината

Германска рајх марка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пет Рејхармака

Рајх марка или рејхмарка е валута во Германија од 1924година до 1948 година .Симболот за Рајхмарк бил 1 реихмарка се состоеше од 100 реихфенили ( ).

Ставена во употреба како постојана замена за папермар поради хиперинфлација во Германија од раните 1920 - ти .

Размена на размена била една проба за 1.000.000.000.000 (една милијарда) papermakers.

Во текот на Втората светска војна во Европа, Германија воспостави фиксен девизен курс со валутите на потчинетите земји.

Валута датум за поставување вредност u
Белгиски франк 1940 година. 0.1 на 0.08
Боемски и моравски круни 1939 година. 0.1
Бугарски лав 1940 година . 0.03
Дански круна 1940 година . 1
Француски франк Мај 1940 година . 0.05
Италијански Лира 1943 . 0.1
Луксембург франк 1940 година . 0,25 на 0,1
Холандски гулен 1940 година . 1.5 pa 1.327
Норвешка круна 1940 година . 0.6
Полски злота 1939 година . 0.5
Британска фунта 1940 година . 5 (првично)
НДХ куна 1941 година . 0.05
Словачка круна 1939 ./ 1940 . 0.1 / 0.086
Украински кабаре 1942 . 0.1