Георг Филип Харсдерер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Georg Philipp Harsdörffer.jpg

Георг Филип Харсфирфер (1 ноември 1607 - 17 септември 1658) — германски поет и преведувач во барокен период .

Роден во Нирнберг, студирал право на Алтдорф и Стразбур, а потоа патувал низ Холандија, Англија, Франција и Италија. Неговото познавање на јазиците му го заработило називот „учен“. Како член на Друштвото за овошје (Fruchtbringende Gesellschaft) тој бил наречен дер Спиленд (играч). Во 1644 година заедно со Јохан Клај го основал редот на Пегницшифер (Пегнички овчари), литературно општество, во Нирнберг. Тој бил познат по името Стрефон меѓу членовите на оваа друштво. Неговите напишани дела сочинувааг вкупно педесет тома. Поемите кои ги напишал Георг може да се најдат во библиотеката Müller's ''Bibliothek deutscher Dichter des 17ten Jahrhunderts. Видман има напишано биографија за овој поет. Единствено дете на Георг бил Карл Готлиб Херсдерер.

'