Прејди на содржината

Плодоносно друштво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знак на плодното општество: Палми со портрет на принцот Лудвиг од Анхалт-Кетен

Првото Плодоносно друштво (1617-1680, лат. societas fructifera) било основано во Палменорден, со 890 членови од најголемата Академија за германски јазик. На својот грб го претставува кокосовото дрво со мотото "Alles Zu Nutzen".

Поради големиот број членови од благородништвото и царските кнезови, тоа било судски, политички, воено и дипломатски поврзано. Друштвото било пример за италијанските ренесансни академии, но исто така било врзано со витезите, аристократските општества и братства, но делувало само делумно како научно друштво и литературно здружение.

Основање[уреди | уреди извор]

Според извештајот во Општествената книга на Академијата, Плодоносното друштво било основано во Вајмар на 24 август 1617[1], од пет Саксон-Вајмарски претставници како и од тројца дворјани - старешината Каспар фон Тојтлебен, принцот Лудвиг фон Анхалт-Кетен и војводата Вилхелм IV од Саксон-Вајмар. Основачкиот извештај на Дворската академија бил оспорен,[2] поради датумот 24 август кој бил ден на Вартоломејската ноќ и со тоа претставува ден на сеќавање на реформацијата. Но, исто така, принцот Лудвиг фон Анхалт-Кетен (1579-1650) бил ожалостен поради погребот на неговата сестра Доротеја Марија фон Анхалт, кој се одржал на 5 август 1617, пропуштил голем дел од случувањата и периодот на неговата жалост се совпаднал со основачкиот датум, 24 август. Во пресрет на Триесетгодишната војна, основачите на овој Сојуз биле блиски до Протестантскиот сојуз, но немале политичка позадина.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vgl. Conermann: Fruchtbringende Gesellschaft. Band 1: „Kurtzer Bericht“ im Gesellschaftsbuch Fürst Ludwigs v. Anhalt-Köthen (1646).
  2. Клаус Мангер: културниот патриотизам на Teutschhertziger во плодното општество.