Вандана Шива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Видео изјава (2014)

  Вандана Шива (родена на 5 ноември 1952 година) е индиски научник, еколошки активист, застапник за суверенитет на храната , екофеминист и автор на антиглобализацијата. [1] Со седиште во Делхи, Шива напишала повеќе од 20 книги.[2] Таа често се нарекува „Ганди од жито“ поради нејзиниот активизам поврзан со движењето против ГМО.[3]

Шива е една од водачите и членовите на одборот на Меѓународниот форум за глобализација (со Џери Мандер, Ралф Надер и Џереми Рифкин ) и фигура на антиглобализацијата.[4] Таа се расправа во корист на многу традиционални практики, како во нејзиното интервју во книгата Ведска екологија (од Ранчор Прајм ). Таа е член на научниот комитет на Fundacion IDEAS, тинк-тенк на Социјалистичката партија на Шпанија.[5] Таа е и членка на Меѓународната организација за партиципативно општество.[6] Таа ја доби наградата за правилен живот во 1993 година, награда основана од шведско-германскиот филантроп Јакоб фон Уекскул, и се смета за „Алтернативна Нобелова награда“.[7][8]

Ран живот и образование[уреди | уреди извор]

Вандана Шива во Келн, Германија, во 2007 година

Вандана Шива е родена во Дехрадун . Нејзиниот татко бил чувар на шумите, а нејзината мајка земјоделка со љубов кон природата. Таа се школувала во гимназијата Свети Марија во Наинитал и во манастирот на Исус и Марија, Дехрадун.[9]

Шива студирала физика на Универзитетот Панџаб во Чандигар, дипломирала како диплома за наука во 1972 година.[10] По краток престој во Центарот за атомски истражувања Баба, таа се преселила во Канада за да магистрира по филозофија на науката на Универзитетот во Гелф во 1977 година, каде што напишала теза со наслов „Промени во концептот на периодичноста на светлината“.[10] Во 1978 година, таа завршила и докторирала по филозофија на Универзитетот во Западен Онтарио,[11] фокусирајќи се на филозофијата на физиката . Нејзината дисертација била насловена „Скриени променливи и локалитет во квантната теорија“ во која таа разговара за математичките и филозофските импликации на теориите на скриените променливи кои спаѓаат надвор од опсегот на теоремата на Бел.[12] Подоцна продолжила да спроведува интердисциплинарни истражувања во науката, технологијата и политиката за животна средина во Индискиот институт за наука и Индискиот институт за менаџмент во Бангалор .[9]

Кариера[уреди | уреди извор]

Вандана Шива пишува и зборува многу за напредокот во областа на земјоделството и храната. Правата на интелектуална сопственост, биоразновидноста, биотехнологијата, биоетиката и генетското инженерство се меѓу полињата каде Шива се борела преку активистички кампањи. Таа им помагала на грасрут организациите на Зеленото движење во Африка, Азија, Латинска Америка, Ирска, Швајцарија и Австрија со спротивставување на напредокот во развојот на земјоделството преку генетско инженерство.

Во 1982 година ја основала Истражувачката фондација за наука, технологија и екологија.[13] Ова доведува до создавање на Навдања во 1991 година, национално движење за заштита на различноста и интегритетот на живите ресурси, особено мајчиното семе, промовирањето на органското земјоделство и фер трговијата. Навдања, што во превод значи „Девет семиња“ или „Нов подарок“, е иницијатива на RFSTE да ги едуцира земјоделците за придобивките од одржување на разновидни и индивидуализирани култури наместо да прифаќаат понуди од производители на храна за монокултура. Иницијативата основа над 40 банки за семиња низ Индија за да обезбеди регионална можност за разновидно земјоделство. Во 2004 година, Шива го основа Bija Vidyapeeth, меѓународен колеџ за одржливо живеење во долината Доон, Утараханд, во соработка со колеџот Шумахер, ОК.[14]

Во областа на правата на интелектуална сопственост и биолошката разновидност, Шива и нејзиниот тим во Истражувачката фондација за наука, технологија и екологија го оспоруваат биопиратството на ним, басмати и пченица. Служела во експертски групи на влада за биоразновидност и законодавство за правата на интелектуална сопственост. 

Нејзината прва книга, Staying Alive (1988), помогна да се сменат перцепциите за жените од третиот свет.  Во 1990 година, таа пишала извештај за ФАО за жени и земјоделство со наслов „Повеќето фармери во Индија се жени“. Таа ја основа родовата единица во Меѓународниот центар за планински развој (ICIMOD) во Катманду и била основачки член на одборот на Организацијата за животна средина и развој на жените (WEDO).[15][16]

Австралискиот издавач „ Спинифекс“ ја објави книгата на Шива „ Создавање мир со земјата“, за која се вели дека е заснована на нејзиното предавање за наградата за мир во Сиднеј во 2010 година за индиските социјално-еколошки грижи и согледувања. Оваа книга зборува за биолошката разновидност и односот помеѓу заедниците и природата. „Според тоа, таа го усогласува уништувањето на природната биоразновидност со демонтажата на традиционалните заедници - оние кои „го разбираат јазикот на природата““.[17] Дејвид Рајт напишала во прегледот на книгата дека за Шива „Селото станува симбол, речиси метафора за „локалното“ во сите народи“.[17][18]

Шива, исто така, служела како советник на владите во Индија и во странство, како и на невладините организации, вклучително и Меѓународниот форум за глобализација, Организацијата за животна средина и развој на жените и Мрежата од Третиот свет. Таа претседава со Комисијата за иднината на храната формирана од регионот Тоскана во Италија и е член на Научниот комитет што го советувала поранешниот премиер Запатеро од Шпанија. Шива е член на Управниот комитет на Индиската народна кампања против СТО . Таа е советник на Светскиот совет за иднината . Шива служи во владините комитети на Индија за органско земјоделство. Учествувала во проектот Stock Exchange of Visions во 2007 година [19] Таа, исто така, ја советувала владата на Шри-Ланка за забраната за неоргански ѓубрива и пестициди [20] воведени во 2021 година, што доведе до сериозно намалување на земјоделското производство во многу сектори (особено чајната индустрија) и недостиг на храна.[21][22][23][24] Според „Хинду“, „претседателот Готабаја Раџапакса ја повика армијата да управува со кризата со рационализирање на снабдувањето со различни основни добра“.[25]

Активизам[уреди | уреди извор]

Шива има работено за промовирање на биолошката разновидност во земјоделството за да се зголеми продуктивноста, исхрана, приходите земјоделец и тоа е за оваа работа, таа беше признаена како "херој на животната средина" од страна на Time магазинот во 2003 година [26] Нејзината работа на земјоделството започна во 1984 година по насилството во Пенџаб и катастрофата во Бопал предизвикана од истекување на гас од фабриката за производство на пестициди на Union Carbide. Нејзините студии за Универзитетот на ОН доведоа до објавување на нејзината книга Насилството на зелената револуција .[27][28][29]

Во интервјуто со Дејвид Барсамиан, Шива тврди дека пакетот со семе-хемиски пакет промовиран од земјоделството на зелената револуција ја осиромаши плодната почва и ги уништи живите екосистеми.[30] Во своето дело Шива наведува податоци кои наводно покажуваат дека денес има над 1400 пестициди кои можат да влезат во системот на храна ширум светот.[31]

Шива е основачки советник на Светскиот совет за иднината (WFC). WFC е формиран во 2007 година „да зборува во име на политички решенија кои им служат на интересите на идните генерации“. Нивниот примарен фокус е на климатската безбедност.[32]

Слобода на семе[уреди | уреди извор]

Шива ја поддржува идејата за слобода на семето, или отфрлање на корпоративни патенти за семиња. Таа водела кампања против спроведувањето на договорот за правата на интелектуална сопственост (TRIPS) на СТО од 1994 година, кој го проширува опсегот на патентите за да ги вклучи формите на живот. Шива го критикува договорот дека има блиски врски со корпоративниот сектор и ја отвора вратата за понатамошни патенти за животот.[33] Шива го нарекува патентирањето на животот „биопирација“ и се бори против обидите за патенти на неколку домородни растенија, како што е басмати.[34] Во 2005 година, Шива била една од трите организации кои победија во 10-годишната битка во Европската канцеларија за патенти против биопиратството на Neem од страна на американското Министерство за земјоделство и корпорацијата WR Grace .[35] Во 1998 година, организацијата на Шива Навдања започнала кампања против биопиратството на оризот басмати од американската корпорација RiceTec Inc. Во 2001 година, по интензивна кампања, RiceTec ги загуби повеќето од своите барања за патентот.

Златен ориз[уреди | уреди извор]

Шива силно се спротивставува на златниот ориз, раса на ориз која е генетски конструирана за биосинтеза на бета-каротин, претходник на витаминот А. Тој има потенцијал да помогне во ублажувањето на недостатокот на витамин А од една третина од децата на предучилишна возраст ширум светот.[36] Шива тврди дека Златниот ориз е повеќе штетен отколку корисен во нејзиното објаснување за она што таа го нарекува „измама на златниот ориз“: „За жал, оризот со витамин А е измама и ќе донесе дополнителен спор во генетското инженерство на растенијата каде што се чини дека вежбите за односи со јавноста имаат ја замени науката во промоција на непроверена, недокажана и непотребна технологија. . . Ова е рецепт за создавање глад и неисхранетост, а не за негово решавање.“ [37] Адријан Дабок вели дека златниот ориз е евтин како и другиот ориз, а недостатокот на витамин А е најголемата причина за слепило и предизвикува 28% од глобалната смртност на децата од предучилишна возраст.[38] Шива тврди дека жените од Бенгал растат и јадат 150 зеленила што може да го сторат истото,[39] иако консултантот за животна средина Патрик Мур сугерира дека повеќето од овие 250 милиони деца не јадат многу друго освен една чинија ориз дневно.[40] Во извештајот од 2013 година „Економската моќ на опозицијата на Златниот ориз“, двајца економисти, Веселер и Зилберман од Универзитетот во Минхен и Универзитетот во Калифорнија, Беркли, соодветно пресметале дека отсуството на Златен ориз во Индија предизвикало загуба на над 1,4 милиони животи. човек години во претходните десет години.[41]

ГМ, Индија и самоубиства[уреди | уреди извор]

  Според Шива, „Зголемените цени на семињата во Индија резултираа со тоа што многу фармери се заглавени во долгови и се свртуваат кон самоубиство“. Создавањето монополи за семе, уништувањето на алтернативите, собирањето суперпрофит во форма на авторски права и зголемената ранливост на монокултурите создаде контекст за долгови, самоубиства и аграрна неволја. Според податоците на индиската влада, речиси 75 отсто рурален долг се должи на купените инпути. Шива тврди дека долгот на фармерите расте како што расте профитот на корпорацијата ГМО. Според Шива, токму во оваа системска смисла ГМ семињата се оние за самоубиство.

Меѓународниот институт за истражување на политиката за храна (IFPRI) двапати ги анализира академските написи и владините податоци и го заклучила намалувањето и дека нема докази за „оживување“ на самоубиството на фармерите.[42]

Екофеминизам[уреди | уреди извор]

Шива игра голема улога во глобалното екофеминистичко движење. Според нејзината статија „ Зајакнување на жените“ од [43] може да се постигне поодржлив и попродуктивен пристап кон земјоделството со враќање на системот на земјоделство во Индија кој е повеќе фокусиран на ангажирање на жените. Таа се залага против распространетата „патријархална логика на исклучување“, тврдејќи дека системот фокусиран на жена ќе биде големо подобрување. Таа смета дека еколошкото уништување и индустриските катастрофи го загрозуваат секојдневниот живот, а одржувањето на овие проблеми станало женска одговорност.[44]

Сесил Џексон критикува некои од ставовите на Шива како есенцијалистички .[45]

Шива ја напишала книгата Екофеминизам во 1993 година со „германската анархистка и радикална феминистка и социолог“ [46] Марија Миес. Го комбинираше западниот и јужниот феминизам со „еколошки, технолошки и феминистички прашања, сите инкорпорирани под терминот екофеминизам“.[46] Овие теории се комбинирани низ целата книга во есеи од Шива и Мис.

Стефани Леј ја опишува книгата како збирка на есеи кои предизвикуваат размислување, но во неа откри и недостаток на нови екофеминистички теории и современи анализи, како и „севкупен неуспех да се признае работата на другите“.[47]

Индиско разузнавачко биро за истрага[уреди | уреди извор]

Во јуни 2014 година, индиските и меѓународните медиуми објавија дека Навдања и Вандана Шива биле именувани во протечениот, доверлив извештај на Индиското разузнавачко биро (IB), кој бил подготвен за Кабинетот на индискиот премиер.[48]

Протечениот извештај вели дека кампањските активности на индиските невладини организации, како што е Навдања, го попречуваат растот и развојот на Индија. Во својот извештај, ИБ рече дека индиските невладини организации, вклучително и Навдања, добиваат пари од странски донатори под „добротворна облека“ на кампања за човекови права или еднаквост на жените, но наместо тоа ги користат парите за злобни цели. „Овие странски донатори ги водат локалните невладини организации да обезбедуваат теренски извештаи кои се користат за градење рекорд против Индија и служат како алатки за стратешките надворешнополитички интереси на западните влади“, се наведува во извештајот на ИБ.[49]

Критика[уреди | уреди извор]

Истражувачкиот новинар Мајкл Спектер, во една статија во The New Yorker на 25 август 2014 година наречена „Seeds of Doubt“,[11] изрази загриженост поради голем број тврдења на Шива во врска со ГМО и некои од нејзините методи на кампања. Тој пишува: „Апсолутизмот на Шива за ГМО може да ја одведе во чудни насоки. Во 1999 година, десет илјади луѓе загинаа, а милиони останаа без покрив над главата кога циклон ја погоди источноиндиската крајбрежна држава Ориса. Кога американската влада испрати жито и соја за да им помогне на хранењето на очајните жртви, Шива одржа прес-конференција во Њу Делхи и рече дека донацијата е доказ дека „САД ги користат жртвите од Ориса како заморчиња“ за генетски инженерски производи, иако таа не спомна дека истите тие производи се одобрени и консумирани во САД. Таа, исто така, напишала писмо на меѓународната помош агенција Оксфам да се каже дека таа се надева дека не планира да испрати генетски модифицираната храна за да го нахрани гладните преживеани. " [11]

Шива одговори дека Спектер бил „лошо информиран“ [50] и изјавува „за евиденција, откако го тужев Монсанто во 1999 година за неговите незаконски судења за памук Bt во Индија, добивав смртни закани“, додавајќи дека „концентрираниот ПР напад против мене во последните две години од Линас, Спектер и еднакво гласна група на Твитер е знак дека глобалниот бес против контролата врз нашето семе и храна, од Монсанто преку ГМО, предизвикува паника во биотехнолошката индустрија“.[50] Дејвид Ремник, уредникот на Њујоркер, одговори со објавување писмо во кое ја поддржува статијата на Спектер.[51]

Против Шива се посочени случаи на плагијат. Бирендра Најак забележала дека Шива дословно копирала од статија од 1996 година во Voice Gopalpur во нејзината книга од 1998 година Посилна од челик,[52] и дека во 2016 година, таа направила плагијат на неколку параграфи од написот на S Faizi за изданието Plachimada/Coca-Cola објавено во Државниот човек .[53]

Новинарот Кит Клор, во написот објавен во Дискавер на 23 октомври 2014 година со наслов „Богатата привлечност на селскиот шампион“, открива дека Шива наплаќа 40.000 долари по предавање, плус авионска карта за бизнис-класа од Њу Делхи. Клоор напишал: „Таа често се најавува како неуморен „бранител на сиромашните“, некој кој храбро го зазеде нејзиниот став меѓу селаните фармери во Индија. Сепак, да се забележи дека овој шампион на понижените не живее баш селански начин на живот.“ [54]

Стјуарт Бренд во „Дисциплина на целата земја“ опиша некои од изјавите на Шива како псевдонаучни, нарекувајќи ги нејзините предупредувања за „наследна стерилност“ ( Украдена жетва, 2000) „биолошка неможност“, но исто така и плагијат од Гери Гуидети, сопственик на компанијата за снабдување со семиња Арк Институтот, и „одвраќање“ создадено со надувување на потенцијалот на терминаторските гени врз основа на единствен патент од 1998 година доделен на американска компанија.[55] Бренд, исто така, ја критикува позицијата на активистите против ГМО, вклучително и Шива, кои ја принудија владата на Замбија да ја отфрли меѓународно донираната пченка во 2001-2002 година, бидејќи била „отруена“, како и за време на циклонската катастрофа во Индија. Според второто, Шива тврди дека „итната состојба не може да се искористи како пазарна можност“, на што Бренд одговори: „Секој што ги охрабрува другите луѓе да гладуваат на принцип, треба самиот да направи дел од гладувањето“. Во 1998 година, Шива исто така протестирала против програмата за памук Bt во Индија, нарекувајќи ја „семе на самоубиство, семе на ропство, семе на очај“, тврдејќи дека ги штити фармерите. Меѓутоа, рестриктивните закони воспоставени во Индија под анти-ГМО лобирање доведоа до широко распространета „семе пиратерија“ каде индиските фармери незаконски саделе семиња од Bt памук и Bt brinjal, добиени или од експериментални плантажи или од Бангладеш (каде што се засадени легално) поради зголемен принос и намалена употреба на пестициди.[55] Од 2005 година, над 2,5 милиони хектари биле засадени со „неофицијален“ памук Bt во Индија, за што Ноел Кингсбери рече:

Во Индија, фармерите кои незаконски саделе ГМ култури на крајот го формираа движењето Шеткари Сангатана, повикувајќи на реформи на рестриктивните закони создадени под лобирање против ГМО и од 2020 година околу 25% од одгледуваниот памук е ГМ.[56]

Во 2021 година, голем број академици потпишаа отворено писмо во кое ја критикуваа одлуката на Универзитетот Мисури-Канзас да ја покани Шива на дебата. Тие цитираа голем број нејзини изјави кои ги опишаа како „неетички“ и „антинаучни“:[57]

 • „Постепено ширење на стерилитет кај сеење растенија“, што тие го опишаа како „глупост“ бидејќи стерилните семиња не можат да се репродуцираат и да шират никакви теснец;
 • „ГМО = Растенија што произведуваат отрови“, каде таа зборуваше за природни пестициди;
 • споредба на фармерите кои садат ГМО со „силувачите“
 • „Индиските жени селективно прават плевене рачно, со што ја зачувуваат нашата биолошка разновидност“, што беше опишано како сексистичко и бесмислено, бидејќи плевенето со кој било метод по дефиниција ја намалува биолошката разновидност;
 • „Ѓубрива никогаш не треба да се дозволи во земјоделството“, дополнително споредувајќи ги ѓубривата со „оружје за масовно уништување“.

Шива, исто така, била критикувана за употреба на запалив јазик, споредувајќи ги нејзините противници со „нацистичките сторители“, повикувајќи да се погубат научници и новинари, нарекувајќи ги модерните земјоделски практики како „геноцид“, опишувајќи ги земјоделците кои садат Бт брињал како „криминалци“ и често повикувајќи се на го повлече истражувањето на Жил-Ерик Сералини финансирано од Гринпис.[58]

Шива е една од застапниците на забраната за синтетички ѓубрива и пестициди во Шри Ланка во 2021 година, што доведе до намалување на жетвата низ целата земја, недостиг на храна и економска криза.[59][60]

Филм[уреди | уреди извор]

Вандана Шива е интервјуирана за голем број документарни филмови, меѓу кои и Freedom Ahead, Roshni; [61] Деконструирање на вечерата: Дали вашата храна е безбедна?, Корпорацијата , напредува, нечистотија! Филмот , Нормално е готово, и Вака изгледа демократијата (документарец за протестите на СТО во Сиетл од 1999 година).[62][63] и Мајкл Мур и Џеф Гибс Планетата на луѓето .[64]

Фокусот на Шива на водата предизвика таа да се појави во голем број филмови на оваа тема. Овие филмови вклучуваат „Ganga From the Ground Up“, документарен филм за проблемите со водата во реката Ганг; Сино злато: Светски војни на вода од Сем Боцо ; Документарецот на Ирена Салина Flow: For Love of Water (во конкуренција на филмскиот фестивал Санденс 2008) и документарниот филм PBS NOW On Thin Ice. [65]

На тема генетски модифицирани култури, таа била прикажана во документарниот филм Fed Up! (2002), за генетско инженерство, индустриско земјоделство и одржливи алтернативи; и документарниот филм Светот според Монсанто, филм направен од француската независна новинарка Мари-Моник Робин .

Шива се појави во документарен филм за Далај Лама, насловен Ренесансата на Далај Лама .[66]

Во 2010 година, Шива била интервјуирана во документарен филм за пчелите и нарушувањето на колапсот на колонијата, насловен Кралица на сонцето .[67]

Таа се појавува во француските филмови Demain [68] и Solutions locales pour un desordre global .

Во 2016 година, таа се појавила во веганскиот документарен филм HOPE: What You Eat Matters, каде што ја критикува индустријата за земјоделство на животни и диетите интензивни за месо.[69]

Семињата на Вандана Шива (2021), Бекет Филмс, долгометражен документарен филм кој ја раскажува нејзината животна приказна. www.vandanashivamovie.com

Избран оглас[уреди | уреди извор]

 • Seeds of Death: Unveiling the Lies of GMOs, 2012 [70]
 • Друга приказна за напредок, 2012 година [71]
 • Фармерот и неговиот принц, 2013 [72]
 • Создавање слобода: Лотарија на раѓање, 2013 година [73]
 • Poverty Inc., 2014 [74]
 • Вистинскиот трошок, 2015 година, документарен филм за брзата мода и индустријата за облека
 • Планетата на луѓето, 2018 година [75]

Публикации[уреди | уреди извор]

 • 1981 година, социјално економско и еколошки влијание на социјалното шумарство во Колар, Вандана Шива, HC Шарачандра, Ј. Банјопадјај, Индиски институт за менаџмент Бангалор
 • 1986, Чипко : Индискиот цивилизациски одговор на шумската криза, Ј. Бандопадјај и Вандана Шива, Индискиот национален труст за уметност и културно наследство . Паб. од ИНТАЧ
 • 1987, Движењето Чипко против ископувањето на варовник во долината Доон, Ј. Бандопадјај и Вандана Шива, Билтен на Локајан, 5: 3, 1987, стр. 19–25 онлајн Архивирано на 18 април 2016 г.
 • 1988 година, Да останеме живи: жени, екологија и опстанок во Индија, Зед прес, Њу Делхи,ISBN 0-86232-823-3
 • 1989 година, Насилството на зелената револуција : еколошка деградација и политички конфликт во Пенџаб, издавачи на Натраџ, Њу Делхи,ISBN 0-86232-964-7 hb,ISBN 0-86232-965-5
 • 1991, Екологија и политика на опстанок: Конфликти околу природните ресурси во Индија, публикации на Сејџ, Таузенд Оукс, Калифорнија,ISBN 0-8039-9672-1
 • 1992, Биоразновидност: социјални и еколошки перспективи (уредник); Зед прес, Обединето Кралство
 • 1993, Жени, екологија и здравје: обнова на врски (уредник), Фондација Даг Хамарскјолд и Кали за жени, Њу Делхи
 • 1993 година, Монокултури на умот: биоразновидност, биотехнологија и земјоделство, Зед прес, Њу Делхи
 • 1993, Екофеминизам, Марија Мис и Вандана Шива, публикации Фернвуд, Халифакс, Нова Шкотска, Канада,ISBN 1-895686-28-8
 • 1994 година, блиску до дома: Жените повторно ги поврзуваат екологијата, здравјето и развојот ширум светот, Earthscan, Лондон,ISBN 0-86571-264-6
 • 1995, Биополитика (со Ингун Мозер), Зед Букс, Обединето Кралство
 • 1997, Биопиратерија: грабежот на природата и знаењето, Саут Енд Прес, Кембриџ Масачусетс, ИISBN 1-896357-11-3
 • 2000 година, Украдена жетва: киднапирање на глобалното снабдување со храна, South End Press, Кембриџ Масачусетс,ISBN 0-89608-608-9
 • 2000 година, Утрешната биоразновидност, Темза и Хадсон, Лондон,ISBN 0-500-28239-0
 • 2001, Патенти, митови и реалност, Пингвин Индија
 • 2002, Војни во вода; Приватизација, загадување и профит, Саут Енд Прес, Кембриџ Масачусетс
 • 2005 година, Индија поделена, Прес Seven Stories,
 • 2005 година, Новите војни на глобализацијата: семе, вода и форми на живот, Жени неограничени, Њу Делхи,ISBN 81-88965-17-0
 • 2005 година, Демократија на Земјата; Правда, одржливост и мир, South End Press ,ISBN 0-89608-745-X
 • 2007 година, Манифести за иднината на храната и семето, уредник, South End PressISBN 978-0-89608-777-4
 • 2007 година, Демократизирање на биологијата: повторно откривање на биологијата од феминистичка, еколошка и перспектива на третиот свет, автор, издавачи на парадигмаISBN 978-1-59451-204-9
 • 2007 година, Каргил и корпоративното киднапирање на индиската храна и земјоделство, Навдања/РФСТЕ, Њу Делхи
 • 2008 година, Почва не нафта, South End PressISBN 978-0-89608-782-8
 • 2010, Staying Alive, South End PressISBN 978-0-89608-793-4
 • 2011, Биопиратство: Пљачка на природата и знаењето, издавачи на Натрај,ISBN 978-8-18158-160-0
 • 2011 година, Монокултури на умот: перспективи на биоразновидноста, издавачи на Натрај,ISBN 978-8-18158-151-8
 • 2013 година, Водење мир со Земјата Плутон ПресISBN 978-0-7453-33762
 • 2016 година, „Кој навистина го храни светот“, North Atlantic Books, Беркли, КалифорнијаISBN 978-1623170622
 • 2018 година, Единство против. 1%: разбивачки илузии, сеење слобода, жени неограничени,ISBN 978-93-85606-18-2
 • 2019 година,Vandana Shiva (2019). „Foreword“. Во Extinction Rebellion (уред.). This Is Not a Drill: An Extinction Rebellion Handbook. Penguin Books. стр. 5–8. ISBN 9780141991443. „Предговор“. In Extinction Rebellion (ед. ). Ова не е вежба: Прирачник за бунт за истребување . Книги за пингвини. стр. 5–8. ISBN 9780141991443 .

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Биопиратија
 • Зелена револуција во Индија
 • Наука и технологија студии во Индија

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Who's Who of Women and the Environment – Vandana Shiva. United Nations Environment Programme (UNEP). Last visited 2012.
 2. „Vandana Shiva's Publications“. Посетено на 24 February 2011.
 3. Travel, B. B. C. „Vandana Shiva on why the food we eat matters“. www.bbc.com (англиски). Посетено на 2021-03-31.
 4. Chattergee, D.K. (2011). Encyclopedia of Global Justice, A-I Vol. 1. ISBN 9781402091599. Посетено на 22 October 2014.
 5. „Vandana Shiva-WOMAN OF ACTION“. Архивирано од изворникот на 2014-10-22. Посетено на 22 October 2014.
 6. International Organization for a Participatory Society – Interim Committee Retrieved 25 September 2012
 7. „2019 Right Livelihood Award Laureates Announced“. The Right Livelihood Award (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-03-13. Посетено на 4 March 2020.
 8. Kim, Allen. „Greta Thunberg wins 'alternative Nobel' for environmental work“. CNN. Посетено на 4 March 2020.
 9. 9,0 9,1 Joy Palmer, David Cooper, Peter Blaze Corcoran: Fifty Key Thinkers on the Environment. Routledge, 2002, ISBN 9781134756247, p. 313
 10. 10,0 10,1 Benjamin F. Shearer, Barbara S. Shearer: Notable Women in the Physical Sciences: A Biographical Dictionary. Greenwood Press, 1997, p. 364
 11. 11,0 11,1 11,2 „Vandana Shiva's Crusade Against Genetically Modified Crops - The New Yorker“. The New Yorker. 25 August 2014. Посетено на 20 January 2015.
 12. „Hidden variables and locality in quantum theory / by Vandana Shiva“ (microform). Faculty of Graduate Studies, University of Western Ontario, 1978. 18 July 2008. Посетено на 22 September 2012.
 13. „RFSTE, Research Foundation for Science, Technology and Ecology, India“. rfste.org. Архивирано од изворникот на 2018-08-01. Посетено на 17 February 2018.
 14. „Vandana Shiva“. Schumacher College (англиски). 25 July 2014. Архивирано од изворникот на 2019-04-13. Посетено на 10 April 2018.
 15. „About Dr Vandana Shiva - University of Portsmouth“. www2.port.ac.uk. Архивирано од изворникот на 2019-05-25. Посетено на 25 May 2019.
 16. „BIOGRAPHY of Vandana Shiva“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 29 June 2018. Посетено на 25 May 2019.
 17. 17,0 17,1 Wright, David (December 2014). „Making Peace With the Earth“. Australian Journal of Environmental Education. 30 (2): 274–275. doi:10.1017/aee.2015.4.
 18. Shiva, Vandana (2014). Making Peace with the Earth: Beyond Resource, Land and Food Wars. North Melbourne: Spinifex Press. стр. 274–275. ISBN 9781742198385.
 19. „Vandana Shiva: Environmental Activist“. Manthan Samvaad. n.d. Архивирано од изворникот на 23 September 2014. Посетено на 3 June 2014.
 20. „Sri Lanka's shift towards organic farming“. Navdanya international (англиски). 2021-06-16. Посетено на 2021-09-05.
 21. „Organic food revolution in Sri Lanka threatens its tea industry“. www.aljazeera.com (англиски). Посетено на 2021-09-05.
 22. „Opinion | The ban on chemical fertilizer and the way forward of Sri Lankan Tea Industry“. Agrigate Global (англиски). Посетено на 2021-09-05.
 23. „Sri Lanka Going Organic: Rethink the strategy; Agriculturists Write to President | The Sri Lankan Scientist“ (англиски). 2021-06-08. Посетено на 2021-09-05.
 24. „Covid: Sri Lanka in economic emergency as food prices soar“. BBC News (англиски). 2021-09-01. Посетено на 2021-09-05.
 25. Perumal, Prashanth (6 September 2021). „Explained - What caused the Sri Lankan economic crisis?“. The Hindu. Посетено на 6 September 2021.
 26. Dr. Vandana Shiva - EcoWatch
 27. Fight Droughts with Science: Better crops could ease India's monsoon worries, Henry I. Miller, Stanford University's Hoover Institution, Wall Street Journal, 12 August 2009.
 28. „The Father Of The 'Green Revolution'. University of Minnesota. 25 February 2008. Архивирано од изворникот на 5 April 2009.
 29. Father of the Green Revolution - He Helped Feed the World! ja "Determining the Number Norman Borlaug - The Green Revolution", ScienceHeroes.com Tohtori Amy R. Piercen mukaan useimmat lukuisista arvioista yli miljardista ihmishengestä perustuvat ennustettuihin nälänhätiin, jotka jäivät toteutumatta, ja ovat epävarmoja. Piercen mukaan silti vaikutus kuolleisuuteen oli todella näin suuri, koska ravitsemus vaikuttaa niin voimakkaasti lapsikuolleisuuteen ja elinikään.
 30. „India Together: Monocultures of the mind: Write the editors - 01 April 2003“. Indiatogether.org. Посетено на 20 January 2015.
 31. „To Spray or Not to Spray: Pesticides, Banana Exports, and Food Safety“ (PDF). Elibrary.worldbank.org\accessdate=20 January 2015.
 32. „Prof. Dr Vandana Shiva“. World Future Council (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-12-04. Посетено на 2021-01-13.
 33. „Interview with Vandana Shiva - The Role of Patents in the Rise of Globalization / Global Eyes / In Motion Magazine“. Inmotionmagazine.com. Посетено на 20 January 2015.
 34. Schell, Eileen (January 2012). The Megarhetorics of Global Development. University of Pittsburgh Press. стр. 170. ISBN 9780822961727. Архивирано од изворникот на 17 September 2015. Посетено на 30 November 2017.
 35. „BBC NEWS - Science/Nature - India wins landmark patent battle“. News.bbc.co.uk. 9 March 2005. Посетено на 20 January 2015.
 36. Global prevalence of vitamin A deficiency in populations at risk 1995–2005, WHO Global Database on Vitamin A Deficiency. Geneva, World Health Organization, 2009.
 37. „THE "GOLDEN RICE" HOAX -When Public Relations replaces Science“. Online.sfsu.edu. 29 June 2000. Посетено на 26 August 2013.
 38. No, Zac Goldsmith, golden rice is not 'evil GM'. It saves people's lives, Adrian Dubock, The Guardian, 4 November 2013.
 39. Can Biotechnology Help Fight World Hunger?, CONGRESSIONAL HUNGER CENTER BIOTECH BRIEFING. Washington D.C., Capital Hill, 2012.
 40. By opposing Golden Rice, Greenpeace defies its own values – and harms children, The Globe and Mail, 15 October 2013.
 41. Wesseler, J.; Zilberman, D. (2014). „The economic power of the Golden Rice opposition“. Environment and Development Economics. 19 (1): 1. doi:10.1017/S1355770X1300065X.
 42. Bt Cotton and farmer suicides in India: Reviewing the evidence, International Food Policy Research Institute (IFPRI), 2008. Abstract, page 27 and Figure 11.
 43. Dr. Vandana Shiva: Empowering Women 10 June 2004 by WordPress.com
 44. Shiva, Vandana (1993). Ecofeminism. Zed Books.
 45. Cecile Jackson: Radical Environmental Myths: A Gender Perspective, 1995
 46. 46,0 46,1 Utzeri, Mounia (2017). „Patriarchy and Accumulation on a World Scale: Women in the International Division of Labour“. Maria Mies and Vandana Shiva, Ecofeminism. 15 – преку SAGE Publications.
 47. Lay, Stefanie (1994). „"Ecofeminism" by Maria Mies and Vandana Shiva“. Institute of Race Relations. 36.
 48. Nelson, Dean (22 June 2014). „India targets Prince Charles' aide in war on Greenpeace“. The Daily Telegraph. Посетено на 20 January 2015.
 49. „Foreign-aided NGOs are actively stalling development, IB tells PMO in a report“. Indian Express. 7 June 2014. Посетено на 20 January 2015.
 50. 50,0 50,1 „Seeds of Truth – A response to The New Yorker | Dr Vandana Shiva“. vandanashiva.com. Архивирано од изворникот на 26 August 2018. Посетено на 1 December 2016.
 51. „New Yorker editor David Remnick responds to Vandana Shiva criticism of Michael Specter's profile“. Genetic Literacy Project (англиски). 2 September 2014. Посетено на 1 December 2016.
 52. Birendra Nayak: Of ‘Saviours’ and Feet of Clay. Economic and Political Weekly. 4 March 2000
 53. „Kerala based ecologist S Faizi accuses Vandana Shiva of plagiarism“. 16 March 2016.
 54. „The Rich Allure of a Peasant Champion“. Collide-a-Scape. 23 October 2014. Архивирано од изворникот на 2014-12-01. Посетено на 20 January 2015.
 55. 55,0 55,1 Brand, Stewart (2010). Whole Earth Discipline.
 56. „After HTBT cotton, Maharashtra farmers plan to plant genetically-modified brinjal, soyabean“. @businessline (англиски). Посетено на 2020-07-17.
 57. Tagliabue, Giovanni Molteni (2021-10-04). „Letter regarding Dr Vandana Shiva's anti-scientific and unethical stances“. European Scientist (англиски). Посетено на 2021-10-05.
 58. „The liability of inviting disinformation to academia“. AGDAILY (англиски). 2021-10-06. Посетено на 2021-10-07.
 59. „Viewpoint: Here's the backstory behind Sri Lanka's synthetic pesticide ban and organic only decree“. Genetic Literacy Project (англиски). 2021-10-05. Посетено на 2021-10-05.
 60. P, Samyak; ey (2021-09-05). „How Sri Lanka's overnight flip to total organic farming has led to an economic disaster“. ThePrint (англиски). Посетено на 2021-10-05.
 61. „The Unknown Film Company - Film Production Services“. The Unknown Film Company. Посетено на 20 January 2015.
 62. „This Is What Democracy Looks Like DVD“. AK Press. 26 February 2005. Архивирано од изворникот на 24 November 2010. Посетено на 14 April 2011.
 63. „Normal is Over | Kanopy“. multcolib.kanopy.com. Посетено на 22 June 2019.
 64. „Michael Moore Presents "Planet of the Humans" Documentary: We Are Losing The Battle To Stop Climate Change“. RealClearPolitics.
 65. „On Thin Ice, NOW on PBS“. Pbs.org. 12 March 2010. Посетено на 14 April 2011.
 66. „Dalai Lama Renaissance Documentary Film – Narrated by Harrison Ford – DVD Dali Tibet China“. Dalailamafilm.com. Посетено на 14 April 2011.
 67. „Vandana Shiva“. Queen of the Sun. 6 November 2010. Посетено на 14 April 2011.
 68. „The film | Demain“.
 69. „H.O.P.E.: What You Eat Matters“. hope-theproject.com. Посетено на 24 February 2019.
 70. Seattle Community Media Better Days Films - Day 19, Seeds of Death - Award Winning - Unveiling the Lies of GMOs - Part 1 Архивирано на 31 јануари 2018 г.
 71. Documentary Heaven AnOther Story Of Progress
 72. Future of Food Journal 2[2] Winter-2014 / 2015 - Page 95, 96 The Farmer and his Prince
 73. The Hollywood Reporter Creating Freedom: The Lottery of Birth: Film Review 6/21/2013 by John DeFore
 74. Long Island Exchange FOR IMMEDIATE RELEASE: NOVEMBER 26, 2014, POVERTY, INC. AT CINEMA ARTS CENTRE Архивирано на 2 април 2019 г.
 75. Planet of the Humans